Otvorena deonica „Autoputa mira“, veza do Prištine, Tirane i Drača

Bujanovac, Niš, 26. juli 2023. – Otvorena je prva deonica “Auto-puta mira“, koji će, kada se završi, povezati Niš i Merdare, a zatim do Tirane i Drača u Albaniji. Reč je o deonici Niš-Merošina, dugoj pet i po kilometra, javlja RTS.

Deonica će za saobraćaj biti otvorena danas od 13 časova, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ističe da je ovaj put od izuzetnog značaja za Srbiju i da će nas iz centralne Srbije povezati i sa Srbima i sa Albancima na KiM, ali i sa Albancima u Tirani. Poručuje da će u 2023. biti otvoreno stotine kilometara auto-puteva. Novi auto-put biće kičma putne mreže na Zapadnom Balkanu, poručuje ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre.

Predsednik Vučić je rekao u obraćanju okupljenima da smo jug i istok Srbije svi zajedno potcenjivali, a ne zna se šta je lepše od tog dela zemlje.

“Hoću da se zahvalim našim partnerima iz Evropske unije na velikoj podršci i velikoj pomoći. Oni su nama za ovaj put dali 40 miliona evra poklona, to se kaže grant, toliko smo dobili bukvalno od poreskih obveznika Evropske unije. Hvala im na tome, to je veliki novac za našu zemlju“, istakao je Vučić i posebno se zahvalio Evropskoj investicionoj banci i Evropskoj banci za obnovu i razvoj, koji su bili dobri finansijeri po veoma povoljnim uslovima.

Predsednik je poručio da je ponosan što će nas auto-put povezati i sa Srbima i sa Albancima na Kosovu i Metohiji – i sa Albancima u Prištini i sa Srbima u Gračanici i sa Albancima u Tirani.

“Ovo će biti jedan od najprometnijih auto-puteva za samo 20, 30 godina. Kada gledate stvari, kada ih ocenjujete, nemojte gledati danas, nego sa 20, 25 godina“, napomenuo je Vučić.

Najavio je da će u Nišu uskoro biti položen kamen temeljac za novu fabriku koja će zaposliti 375 ljudi, i dodao da se očekuju i druge važne investicije u tom kraju.

Ambasador EU u Beogradu Emanuel Žiofre poručio je da će ovaj auto-put biti kičma regionalne putne mreže, da treba da bude put mira, stabilnosti i pomirenja.

„Put prvenstveno predstavlja transportnu rutu, ali i vezu ljudi u regionu. Hoćemo da putevi budu simbol mira i stabilnosti u regionu. Ovaj put će povezivati Jug Srbije sa zapadno balkanskom mrežom i omogućiti slobodan tok ljudi, robe i kapitala, od Niša, preko Prištine do Tirane i dalje“, rekao je Žiofre.

Naveo je da je EU ponosna što ovaj projekat realizuje sa partnerima iz IBRD-a i predstavnicima centralnih i lokalnih vlasti u Srbiji. Deonica Niš-Merdare je, kako kaže, samo prvi segment većeg projekta koji će Niš i druge gradove povezati sa Jadranom do Drača.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *