Crveni krst podelio priznanja: Bujanovčanin Donča dao krv 100 puta

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 27. jul 2023. Bujanovčanin Donča Cvetković dobrovoljno je dao krv čak 100 puta i za svoju humanost je dobio priznanje od Crvenog krsta Bujanovac. Nikola Nakić iz Klinovca i Sedat Pejda iz Bujanovca takođe su nagrađeni priznanjem za 75 dobrovoljnih davanja krvi.

-Od svoje šesnaeste godine redovni sam davalac krvi i na svaka tri meseca se odazovem akciji. Imam dobru volju da pomognem ljudima i nastaviću da dajem krv dok me zdravlje služi – kaže za Bujanovačke Donča Cvetković koji u decembru puni 60 godina i savetuje svima koji mogu da postanu redovni davaoci krvi.

Nikola Nakić

Dr Stefan Stošić iz Bujanovca dobio je zahvalnicu za 20-to davanje krvi i kaže da priznanje nije ono zbog čega daje krv, već mu je svakodnevna nagrada kada zna da se nekome produžio život zahvaljujući upravo ovim akcijama.

-Ovo bi trebalo da bude model ponašanja, treba da nas bude što više i želim da apelujem na građane da svi koji mogu daju krv – poručuje Dr Stošić i dodaje da jedino ne bi smele da daju krv osobe od preko 65 godina, anemične osobe ili one koje imaju neku akutnu infekciju ili koje konzumiraju alkohol i neke psihoaktivne supstance.

-Crveni krst Bujanovac, u saradnji sa Crvenim krstom Srbije, tradicionalno svake godine dodeljuje zahvalnice i priznanja za višestruke dobrovoljne davaoce krvi, kao i preduzećima, ustanovama i školama koje su se u protekloj godini potrudile da nam pomognu u organizaciji samih akcija – kaže za Bujanovačke Vlastimir Stojković, saradnik za programske aktivnosti u Crvenom krstu Bujanovac.

Priznanje za 50 davanja krvi dobili su Stanković Slađan iz Vrtogoša, Stojković Vlastimir iz Vranja i Trajković Radivoje iz Ljiljanca.

Priznanje za 35 davanja krvi dobili su Stojanović Srđan iz Žuželjice, Mladenović Nikola iz Rakovca i Ilić Goran iz Sveta Petke.

Osam osoba dobilo je zahvalnicu za 20 davanja krvi, 16-oro je dobilo zahvalnicu za 10 davanja krvi, dok je 18 osoba dobilo bedž za 5 davanja krvi.

Priznanja „Široko srce“ za nesebičnu podršku i pomoć u sprovođenju akcija, kao i za učestvovanje u samoj akciji, dobili su Ekonomski fakultet Subotica odeljenje u Bujanovcu, Policijska uprava Vranje i Policijska uprava Bujanovac i udruženje građana „U srcu“.

Svečana dodela priznanja i zahvalnica obavljena je četvrtak u Domu kulture u Bujanovcu, gde je ujedno sprovedena i akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Na današnjoj akciji dobrovoljnog davanja prikupljeno je 27 jedinica, a sledeća akcija biće organizovana 3. avgusta u prostorijama firme Euro lider u Bujanovcu.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *