Mustafa ponovo pred sudom zbog zastave, kaže politički progon

Bujanovac, 28. jul 2023.  Bivši predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafi ponovo će odgovarati pred sudom zbog isticanja zastave Albanije. Kako kaže – po peti put, a postupak je okarakterisao kao “politički progon”.

Poziv Prekršajnog suda Vranje za 21. avgust dobio je zbog isticanja albanske zastave 28. novembra 2022. godine, na nacionalni praznik Albanaca – Dan zastave.

Mustafi je okrivljen za prekršaj iz člana 41, stav 1, tačka 3 Zakona o izgledu, upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije.

U Zakonu se, pored ostalog, navodi da će se novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara kazniti za prekršaj pravno lice, u ovom slučaju NSA, ako istakne grb ili zastavu strane države u Republici Srbiji bez isticanja grba, odnosno zastave Republike Srbije, osim ako potvrđenim međunarodnim ugovorom nije drukčije određeno.

Mustafiju kao odgovornom licu u NSA preti novčana kazna od 5.000 do 25.000 dinara.

-Sada nisam ni zadužen za NSA, niti sam radnik ove ustanove, ali i da sam još hiljadu puta u istoj situaciji, bila bi mi čast da uradim isto, potpuno svestan, bez obzira na posledice. Ne bih se služio pravnim trikovima da izbegnem odgovornost, kao što to rade Arifijevci u Preševu i Bujanovcu. Zato što je nacionalna zastava naš identitet, to je naša istorija, to je naša sloboda u Dolini – navodi Mustafi.

Ocenio je da se radi o političkom progonu u ime vladavine prava.

-Zastrašiti, cenzurisati sve one koji otvoreno izražavaju i ispoljavaju svoj nacionalni identitet ili druge identitete. To je pritisak na različitost, to je netrpeljivost prema drugom. To je diskriminatorski pristup i inkriminacija Albanaca u dolini – poručuje Mustafi.

Zakon o nacionalnim manjinama predviđa i da pripadnici manjina u Srbiji mogu da koriste svoje simbole, među njima i zastavu, samo ako se u nekom delu razlikuju od zastave matične države.

Poštovanje prava na službenu upotrebu albanskih nacionalnih simbola jedan je od zahteva albanskih političara sa juga Srbije u Planu od 7 tačaka, koji je Vlada Srbije prihvatila još 2013. godine.

“Uz otklanjanje postojećih zakonskih prepreka”, kako se navodi.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *