Molim te oprosti mi zavist i pohlepu: Bujanovčanin dobio potresno pismo, vraćena mu gumica nestala pre 15 godina, a u koverti se našla i velika svota novca

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 29. jul 2023. Jednom Bujanovčaninu pre neki dan je ubačeno pismo kroz prozor kuće sa 40.000 dinara i gumicom za brisanje – koja mu je pre 15 godina, zajedno sa telefonom, nestala  dok je bio na rođendanu kod školske drugarice u petom razredu osnovne škole.

-Bio sam u centru sa drugarima kada me je pozvao otac i rekao da dođem kući, jer je neko ubacio kroz prozor pismo na kome je pisalo moje ime i prezime i koje on nije želeo da otvara sam – počinje priču naš sugrađanin čije ime, zbog specifičnosti posla kojim se bavi, ne možemo da navedemo.

Krenuo je odmah kući iako, kako kaže, nije imao predstavu o čemu se radi.

Po otvaranju koverte, po njegovim rečima, iz nje je ispala gumica za brisanje, jedna od specifičnih koje je koristio u osnovnoj školi, kao i novčanice od 5 i 2 hiljade dinara (ukupno 40.000).

Kako mu ništa nije bilo jasno, počeo je da vadi sve novčanice iz koverte i na samom kraju našao papir sa ispisanom porukom.

Poruku prenosimo u celosti:

„Molim te oprosti mi, tada me je obuhvatila zavist i pohlepa. Primi ovaj „dar“ (40.000) jer je to tvoje! Ovo ti je za telefon koji ti je nestao na rođendanu, kada smo bili osnovna škola. Molim te oprosti mi još jednom! Ako kojim slučajem moj dar ne dospe do (ime našeg sagovornika), već dospe u tuđe ruke, zatim ga sakrije ili bilo šta drugo, želim mu muku pre svega sve dok ga ne vrati (ime našeg sagovornika), jer je to znak mog iskupljenja. Živim u nadi da ćeš mi oprostiti i molim Boga da mi oprostiš i on da mi oprosti! Svako dobro! Nadam se da je dospeo u prave ruke!“

Našem sagovorniku je tek tada postalo jasno o čemu se radi.

Naime, pre 15-16 godina, kada je bio peti ili šesti razred osnovne škole (ne seća se tačno) išao je na rođendan kod drugarice i tom prilikom mu je nestao telefon (marke Nokia) koji je u to vreme važio za jedan od boljih telefona.

-Tada sam mislio da sam ga izgubio, ali po ovome što mi se sada desilo shvatam da nisam, nego da ga je neko ukrao – kaže naš sagovornik.

Šok u čitavoj priči je zapravo gumica za brisanje, koju je u tom periodu možda jedini imao i koristio u školi i koja se, posle 15 godina, pojavila u potpuno istom stanju – pohabana i skoro istrošena.

-Bukvalno sam se naježio, odsekle su mi se noge, te gumice se odavno ne proizvode, neverovatno mi je da ju je neko toliko godina čuvao i sada mi je vraća – kaže za Bujanovačke.

Na pitanje da li može da pretpostavi o kome se radi, naš sagovornik odgovara:

-Ne znam tačno ko bi to mogao da bude, pretpostavljam samo da se radi o ženskoj osobi.

Pretpostavlja da je osobu koja mu je tada ukrala mobilni telefon i gumicu grizla savest zbog toga što je uradila, jer drugog objašnjenja nema.

-Ko god da je u pitanju, neka zna da sam joj oprostio odavno i stvarno nisam očekivao ovako nešto. Istovremeno mi je i jezivo i prijatno iznenađenje – kaže Bujanovčanin.

Na pitanje šta će uraditi sa tim novcem, da li će možda sebe častiti novim mobilnim telefonom, naš sagovornik kaže:

-Ne znam stvarno, s obzirom na to da sam od pre par dana na odmoru, svakako sam planirao negde da odem sa prijateljima, tako da ću novac iskoristiti u te svrhe.

Svi kojima je ispričao šta mu se desilo, kako kaže, naježili su se na pomisao da mu je neko vratio gumicu posle 15 godina.

-Novac manje više, to dođe i prođe, ali gumica je ostavila najjači utisak, neverovatno mi je sve to – kaže kroz osmeh dok nam pokazuje pohabanu gumicu.

Iako je već sve oprostio i zaboravio, ne opravdava činjenicu što je neko ukrao nešto tuđe i dodaje za kraj našeg razgovora da su „osećaj krivice i griža savesti izgleda opasne stvari“.




One thought on “Molim te oprosti mi zavist i pohlepu: Bujanovčanin dobio potresno pismo, vraćena mu gumica nestala pre 15 godina, a u koverti se našla i velika svota novca

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *