Održana vežba „Srpski štit“ u bazi Jug

Bujanovac, 31. jul 2023. U bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac“ kod Bujanovca ove nedelje je realizovana taktička vežba „Srpski štit“, na kojoj je proverena spremnost voda za zaštitu snaga za učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu, objavilo je Ministarstvo odbrane Republike Srbije.

Reč je o jedinici Komande za obuku koja će u Libanu biti angažovana u sastavu italijanskog kontingenta, sa osnovnim zadatkom obezbeđenja baze u kojoj su smeštene mirovne snage Ujedinjenih nacija.

Tokom višednevnih vežbovnih aktivnosti, kako se navodi, pripadnici jedinice su rešavali taktičke zadatke kakvi ih mogu očekivati u zoni operacije, dok je obučenost i interoperabilnost voda vrednovao evaluatorski tim iz Generalštaba Vojske Srbije.

 

 

Praćeni su i ocenjivani postupci na maršu, primena mera protivvazduhoplovne zaštite, rad na stalnom kontrolnom punktu i osmatračkoj stanici, te postupanje u slučaju napada na bazu ili nailaska na minsko-eksplozivna sredstva.

Zaključak je, kako se navodi, da je vod za zaštitu snaga dostigao definisane standarde i da je u potpunosti spreman za angažovanje u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu.

Vojska Srbije angažuje vod za zaštitu snaga u ovoj operaciji od 2014. godine, a u Libanu se na zadacima očuvanja mira nalazi i pešadijska četa Vojske Srbije, kao i štabni oficiri i grupa specijalista zaduženih za podršku našem kontingentu.

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *