Prodavci sklonjeni sa ulica oko pijace

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 31. jul 2023. U velikoj akciji opštinske komunalne inspekcije u ponedeljak su sa bujanovačkih ulica sklonjeni svi ulični prodavci i upućeni su na gradsku pijacu. Prodavcima je zabranjeno izlaganje robe na ulicima pod pretnjom kazne od 5.000 do 10.000 dinara. Načelnik opštinske inspekcije Metin Ramizi rekao je Bujanovačkim da će se zavođenje reda nastaviti i u narednim nedeljama. Trgovci su ogorčeni, ali se za sada povinuju.

-Kao što možete da vidite, prilazne ulice gradskoj pijaci su potpuno prohodne i zaveden je red koji ćemo održavati u budućnosti. Sve ulične prodavce smo uputili na gradsku pijacu, a prethodno im je obezbeđeno mesto. Dakle, ima mesta za sve u krugu pijace i više neće biti prodaje na ulicama – istakao je Ramizi.

Njega smo jutros zatekli na licu mesta, u Ulici Kralja Milutina, koja je u ovo vreme na pijačan dan gotovo neprohodna.

-Kazne su do 10.000 dinara, ali moram da naglasim da kazne nisu cilj, već da konačno uvedemo red u grad tokom pijačnog dana – kaže Ramizi.

Po njegovim rečima, inspekcija je toliko rešena da skloni prodavce sa ulice da im je u nekoliko navrata od jutros obezbeđivala i prevoz robe do pijace.

Prodavci su ogorčeni i na Ramizija i na direktora JP „Komunalac“, koje su ispratili povicima „sramota“, „ovo nema nigde“ i „uzimate nam hleb iz usta“.

-Kažu da su obezbedili mesta, ali nisu vam rekli gde i kakva su ta mesta. Ja imam tezgu od 6 metara, prodajem tehničku robu, a oni me teraju na tezgu od 2 metra, među prodavce polovnih patika. Jutros su mi ovi iz Komunalca što naplaćuju mesto rekli da možemo da postavimo tezgu, sad nas inspekcija tera unutra. Nije poenta samo da stanem negde, nego da nešto prodam. Ja i moja deca živimo od ove tezge, njih baš briga, oni će dobiti platu 5. u mesecu, šta god uradili – kaže jedna Bujanovčanka našem portalu.

Dodala je da nema ništa protiv zavođenja reda, ali da nije u redu da sve ide preko leđa trgovaca.

-Neka naprave pravi raspored na pijaci, da ne ide tezga sa jajima, pa sa zavesama. Neka nam obezbede adekvatna mesta i nema problema, niko neće tražiti mesto na ulici – kaže ona.

Nekoliko prodavaca koji su jutros bili prinuđeni da sklone tezge sa ulica u neposrednoj blizini pijace preselili su se u centar grada, ali je inspekcija i tu reagovala.

-Mi smo jutros bili kod pijace, godinama prodajemo tamo, tačnije bili smo na ulici ispred pijace, jer su unutra tezge sve zakupljene. Odatle su nas najurili i došli smo ovde kod bivše pumpe, međutim sad nas jure i odavde – rekla je za Bujanovačke Slađana iz Srpske Kuće.

Našoj sagovornici nije jasno, kako kaže, zašto se na zelenoj pijaci prodaje veš, kada bi trebalo da se prodaje samo hrana.

-Platićemo sve što treba, samo da imamo mesto i tezgu gde možemo da prodajemo svoju robu. Ja od ovoga živim, nemam druga primanja, moram da prodajem – kaže ona.

Drugi prodavac kaže da nema nameru da ode odatle, jer porodicu izdržava na taj način.

-Mi nećemo odavde da odemo, pa neka rade šta hoće. Mi mora robu da prodamo. Ako danas ne prodam svoje proizvode moraću da ih bacim u kantu, ovo je čisto maltretiranje – kaže Dragan i dodaje da je prošle godine bio u Opštini i da je od nadležnih dobio odobrenje da prodaje na mestu kod bivše pumpe.

Komunalni inspektor Ibro Idić, koga smo zatekli na licu mesta nije bio naročito raspoložan za obrazloženje akcije.

Jel poznajete zakon koji je usvojila Vlada Republike Srbije, pitajte njih zašto ne sme da se prodaje na javnoj površini i van pijace – kratko je odgovorio Idić.

Goran iz Srpske kuće, kome je inspektor napisao kaznu u visini od 5.000 dinara, rekao je za naš portal da namerava da najpre ode kod šefova u JP Komunalac, da obavi razgovor sa njima, pa će onda da plati kaznu.

Inače, ovo nije prvi put da opštinske službe pokušavaju da zavedu red na i oko pijace. Prethodni pokušaji dali su samo trenutne rezultate.

Direktor Komunalca: Ulični prodavci ne plaćaju taksu, od 1. marta svi unutar pijace




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *