Bujanovački srednjoškolci doneli prelepe utiske sa letnjeg kampa u Prizrenu

Piše: I. Jovanović

Deca imala priliku da se upoznaju sa metodologijom servisnog učenja

Bujanovac, 1. avgust 2023.- Bujanovački srednjoškolci iz „Sezai Suroi“ i „Svetog Save“ učestvovali su na letnjem omladinskom SMART kampu u Prizrenu, koji je trajao sedam dana, u okviru projekta „Giving and receiving – young active citizens for peace and prosperity“.

Njih šestoro, zajedno sa svojim profesorkama, Jelenom Ranđelović i Aleksandrom Bojković, predstavljali su Bujanovac na letnjem kampu, kao i lokalna organizacija BEYOND.

-Kamp je trajao od 25. do 31. jula, a učestvovale su zemlje Zapadnog Balkana – Srbija, Makedonija, Crna Gora, Bosna, Albanija i Kosovo, ali smo na kampu imali i decu iz Amerike – kaže za Bujanovačke Jelena Ranđelović, nastavnica srpskog jezika u SŠ „Sezai Suroi“.

Domaćin kampa je, kako kaže, partnerska organizacija projekta TOKA.

-Na kampu su deca imala priliku da se upoznaju sa metodologijom servisnog učenja, da razvijaju svoje veštine i kapacitete za pripremu projekata na lokalnom i regionalnom nivou. Posebna pažnja bila je posvećena medijskoj pismenosti, lažnim vestima i zaštiti podataka na internetu – kaže Ranđelovićeva.

Pored toga, po njenim rečima, učenici su učestvovali u raznim kooperativnim i kompetativnim igrama, sportskim aktivnostima i koristili vreme za međusobno druženje i upoznavanje.

-Vođa tima za Srbiju bila je Tamara Tomašević iz Beograda, koja ima dugogodišnje iskustvo u radu sa mladima i koja radi na tome da se smanji socijalna distanca i poveća društvena kohezija – dodaje Rnđelovićeva.

Deca su, kako kaže, imala priliku da upoznaju mlade ljude iz šest različitih zemalja, samim tim da nauče nešto novo, da vide da imaju slične probleme, radosti i zanimanja.

Druženje pre svega

-Pored toga, deca su imala priliku da obiđu Prizren, da posete znamenitosti ovog grada, tvrđavu, verske objekte…

Projekat implementira Međunarodno udruženje „interaktivne otvorene škole“ (MIOS) Tuzla u saradnji sa partnerskim organizacijama, Organizata Kosovare për Talent dhe Arsim (TOKA), Kosovo i Forum mladih i neformalna edukacija (Forum MNE), Crna Gora.
Projekat „Giving and receiving – young active citizens for peace and prosperity“ je podržan u okviru regionalnog granta “SMART Balkans – Civil Society for Shared Society in the Western Balkans” implementiranog od strane Centra za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM) i finansijski podržanog od strane Norwegian Ministry of Foreign Affairs (NMFA).




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *