Levosoje slavi, a ovo su novi kumovi (Foto i video)

Bujanovac, 2. avgust 2023. U Levosoju se danas slavi seoska i hramovna slava Sveti Ilija, a zanimljivo je da je kumstvo zajednički preuzelo četvoro meštana i meštanki.

U hramu Svetog proroka Ilije u ovom selu obeležavanje slave počelo je liturgijom, koju je služio bujanovački protojerej Mićo Zelenović, uz prisustvo velikog broja vernika, nakon čega je usledila litija oko hrama pa rezanje slavskog kolača.

Ovogodišnji kum je Nikola Trajković, a za sledeću godinu izabrani su zajednički kumovi Tomislav Stojanović, Jelena Mladenović, Bojana Stojanović i Gabrijela Milković.

Obeležavanje slave nastavljeno je u odajama crkve uz slavsku trpezu, koju su priredili Crkveni odbor i ovogodišnji kum.

„Ono što je novina ove godine za Svetog Iliju je to što će naši meštani u večernjim časovima, u školskom dvorištu, sa početkom od 20:30 časova, moći da uživaju u nastupu dva folklorna ansambla, KUD Levosoje i KUD „Sevdah“ iz Vranja, kao i u nastupu Ace Katora sa svojim bendom“ – rekao je ranije za naš portal predsednik Mesne zajednice Jovan Milanović.

Sveti Ilija se smatra najsilovitijim među ognjenim svecima, pa se praznuje s velikim strahopoštovanjem. Veruje se da nije umro već da se živ, plamenim kočijama, vazneo na nebo.

Praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom, a za ovog sveca vezuju se brojni običaji i veliko strahopoštovanje vernika. Praznuje se liturgijski i osveštavanjem slavskih kolača i žita.

U Levosoju sve spremno za slavu, uveče iznenađenje za meštane

Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine. Veruje se da je upravo Ilija taj koji određuje kada i gde će padati kiša, a kada će biti suša. Zato se do dana današnjeg u seoskim krajevima zadržao običaj da se na današnji praznik nikako ne radi u polju, kako se ne bi navukao gnev svetitelja.

Na Svetog Iliju u velikom broju gradova i sela po Srbiji organizuju se vašari, a mnoge porodice ga slave kao krsnu slavu. Ako na ovaj dan zagrmi, veruje se da će propasti čitav ovogodišnji rod oraha i lešnika.





Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *