Vučić: Makedonci i Makedonke su naša braća i sestre

Bujanovac, Prohor Pčinjski, 2. avgust 2023. – Predsednici Srbije i S. Makedonije, Aleksandar Vučić i Stevo Pendarovski istakli su, posle sastanka u manastiru Prohor Pčinjski, da su odnosi dve zemlje bez otvorenih pitanja, te da je pred njima jedini zadatak podizanje ekonomskog standarda građana.

Pendarovski, koji je predvodio zvaničnu posetu, se zahvalio Vučiću što je S. Makedonija obeležila Dan držanosti Ilinden na teritoriji Srbije. Vučić je odgovorio da su „Makedonci naša braća i sestre“, čestitavši im praznik na makedonskom jeziku.

Vučić u Prohoru Pčinjskom meštanima obećao asfaltiranje u Kleničkom kraju (Video)

On je naglasio da trgovinska razmena dve zemlje iznosi 1,5 milijardu evra godišnje, dodavši da će železnica dodatno da spoji dva naroda s obzirom da se očekuje početak izgradnje brze pruge od Niša do Preševa, odnosno granice sa S. Makedonijom.

Predsednik Srbije se zahvalio i patrijarhu SPC Porfiriju i episkopu Vranjskom Pahomiju na „istorijskim odlukama“, koje su uklonile sve barijere između dve države i naroda. Podsetimo, prošle godine je SPC priznala autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve.

Prema protokolu posete, nisu bila predviđena pitanja novinara, a Vučić je najavio da će sa makedonskim kolegom nastaviti neformalne razgovore tokom ručka u Vranju.

Severna Makedonija danas obeležava Dan državnosti, a u manastiru Prohor Pčinjski je 2. avgusta 1941. održano prvo zasedanje Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM). Ovo je drugi put da se praznik zvanično obeležava u Prohoru Pčinjskom.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *