Irić odgovara Arditi Sinani: Gospođo, preterali ste, brojke ne lažu

Bujanovac, 7. avgust 2023. –

Povodom teksta objavljenog 4. avgusta na našem portalu ARDITA SINANI: PROSEČNE PLATE U PREŠEVU I BUJANOVCU DOKAZ DISKRIMINACIJE NAD ALBANCIMA, reagovao je novinar Radoman Irić. Njegov tekst prenosimo u celini

„Brojke su neumoljive“

Da podsetim, gospođa Sinani je godinama već elitna pripadnica albanske političke scene. Predsednica je Partije za demokratsko delovanje (PDD) u Preševu, doskorašnja predsednica opštine, a danas politička savetnica premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Želim na početku ovog reagovanja da budem jasan i da ukažem na dva vrlo važna momenta: PRVI – za skoro 43 godine novinarske karijere u Vranju i na jugu Srbije, ovo je prvi slučaj da polemišem sa nekim od pripadnika albanske nacionalne zajednice, i DRUGI: nikada i nigde nisam sporio da su danas u Srbiji Albanci diskriminisani. Jesu, itekako!

Analizirajući prosečnu zaradu za period januar-maj ove godine, koja je u Preševu bila 56.689, Bujanovcu 59.811 i Medveđi 72.169 dinara, gospođa Sinani je olako zaključila da se u ovim podacima Republičkog zavoda za statistiku, jasno vidi diskriminacija i drastično kršenje prava Albanca.

Ovakav zaključak jednostavno NIJE TAČAN! Jer, ima nešto što znaju svi oni koji treba to da znaju:

to zna gospođa Sinani;

– znaju lideri i srpske i albanske političke scene;

– znaju privrednici i Srbi i Albanci;

– znaju građani;

– znaju nadležne inspekcije i lokalne o republičke;

Sinani: Najniže plate u Bujanovcu i Preševu potvrđuju diskriminaciju Albanaca

– znaju funkcioneri Privredne komore Srbije…da vlasnici radnji, malih i srednjih preduzeće u Preševu i Bujanovcu, zarade za svoje zaposlene, u značajnom iznosu, ISPLAĆUJU U GOTOVINI!

Dakle, da bi izbegli poreske i druge obaveze, preševski i bujanovački biznismeni, značajan deo zarade svakog zaposlenog PODMIRUIJU KEŠOM.

Svi to znamo i SVI ĆUTIMO! Zato u Srbiji, koja je sve osim pravne države, cveta siva ekonomija, za koju je jug Srbije prava meka. Ali, kada jednoga dana budemo živeli u pravnoj državi, prosečne zarade sigurno neće biti predmet sporenja Srba i Albanaca.

I poslednje što sam zamerio gospođi Sinani, to je njena rečenica da je ovakva „diskriminacija nad opštinama u kojima žive Albanci prisutna decenijama“.

Ne, ni to nije tačno! Brojke su čudo (vidi tabelu), a one ovoga puta kažu da je nagli pad prosečnih zarada zaposlenih u Preševu i Bujanovcu, u odnosu na Pčinjski okrug, počeo 2017. godine i da traje do danas.

Jasno je dakle – živimo u zemlji u kojoj se i istina kupuje, ali tvrditi da su prosečne zarade deo diskriminacije Albanaca bilo bi malo previše.

Na kraju ću gospođi Sinani postaviti vrlo jednostavno pitanje: čime su i zašto dikriminisani građani Trgovišta, Bosilegrada, Vlasotinca, Crne Trave, Bojnika, Bele Palanke, Žitorađe, Kuršumlije, Lebana …koji visinom prosečnih zarada spadaju u istu devastiranu grupu opština u kojoj su Preševo, Bujanovac i Medveđa?




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *