Ardita Sinani tvrdi da je srpska policija bez razloga držala na prelazu ka Kosovu

Bujanovac, 8. avgust 2023. Ardita Sinani, šefica Partije za demokratsko delovanje (PDD) u Preševu i savetnica kosovskog premijera Albina Kurtija kaže da ju je srpska policija u ponedeljak zadržala gotovo sat vremena na prelazu prema Kosovu. Zbog ovoga je reagovala i kosovska vlada.

Zvanična Priština je u ponedeljak saopštila da zadržavanje savetnice kosovskog premijera od strane granične policije Srbije predstavlja teško kršenje osnovnog prava na slobodu kretanja.

Sinani je zadržana na prelazu Mučibaba.

Sinani: Najniže plate u Bujanovcu i Preševu potvrđuju diskriminaciju Albanaca

„Zaustavljanje i zadržavanje od skoro sat vremena na graničnom prelazu bez navođenja razloga ima za cilj zastrašivanje i maltretiranje samo zbog njene albanske nacionalnosti”, saopštila je kosovska vlada.

Kako navode iz Prištine, ovakvo ponašanje Srbije, koja osim što ne dozvoljava visoko obrazovanje na albanskom jeziku i zapošljavanje u javnim ustanovama, predstavlja ozbiljno kršenje osnovnih prava albanske zajednice u Preševskoj dolini – prava na slobodu kretanja.

Sinani se ranije oglasila na Fejsbuku i navela da ju se policija Srbije zadržala, a jedini odgovor koji je dobila je bio: „Imamo nalog za vaše zadržavanje i ne možemo vam dozvoliti da pređete granicu bez saglasnosti baze“.

Navela je da nije dobila pojašnjenje zbog čega je zadržana niti ko daje saglasnost za prelazak granice.

„Ovo može biti cena što sam politički savetnik premijera Republike Kosovo, ali to sigurno neće biti sredstvo kojim će se ućutkati glas za prava Albanaca u Preševskoj dolini“, navela je ona.

 

 




One thought on “Ardita Sinani tvrdi da je srpska policija bez razloga držala na prelazu ka Kosovu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *