EU poziva i Kosovo i Srbiju na smirivanje tenzija i da pokažu evropsko ponašanje

Bujanovac, Brisel, 11. avgust 2023. – Rukovodstvo Evropske unije ukorilo je i Kosovo i Srbiju, pozivajući ih da smire tenzije i pokažu “evropsko ponašanje“, javlja Anadolu.

Govoreći na brifingu Evropske komisije, Peter Stano, vodeći portparol spoljne politike EU, potvrdio je da je visoki predstavnik EU-a za spoljnu politiku i sigurnost Josep Borrell primio zajedničko pismo američkih i evropskih parlamentaraca u kojima se traži promena politike EU-a prema Kosovu i Srbiji.

Stano je kazao da je EU, kao institucija, fasilitator dijaloga Beograda i Prištine i da 27 zemalja članica EU-a moraju da donesu jednoglasnu odluku o promeni kursa politike bloka.

“Od juna, EU je primenio privremene mere protiv Vlade Kosova zbog nesposobnosti da se počne ponašati na evropski način i da preduzme značajne korake za deeskalaciju“, rekao je Stano.

Istakao je da blok očekuje da obe strane pokažu evropsko ponašanje ako žele u EU.

Ranije ove nedelje, grupa poslanika iz SAD, Velike Britanije i zemalja EU-a, uključujući predsednike spoljnopolitičkih odbora, zahtevala je da EU izvrši veći pritisak na Srbiju u cilju normalizacije odnosa sa Kosovom.

Taj potez usledio je nakon što je blok uveo privremene mere protiv Kosova u junu pošto su tenzije na severu Kosova visoko porasle posle opšinskih izbora u aprilu.

Visoki zvaničnici Kosova i Srbije, uključujući najviše lidere Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića, održali su nekoliko rundi razgovora u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Pokrenut 2011. godine, mehanizam ima za cilj normalizaciju odnosa i pronalaženje obostrano prihvatljivog rešenja sporova u okviru pravno obavezujućeg sporazuma.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *