VIŠI SUD: ODLUKA O FILMOVIMA U PONEDELJAK

Piše: Radoman Irić

Bujanovac, Vranje, 12. avgust 2023.- Sudbina „albanskih“ dokumentarnih filmova „I pabesi“ (Nevernik) i „Heshtja vret“ (Tišina ubija), producenta i glavnog glumca Gani Veseljija iz Preševa, biće poznata u ponedeljak 14. avgusta.

Ovu odluku je donela predsednica sudskog veća Aleksandra Tošić Arsić u petak, posle treće po redu rasprave koja je u Višem sudu u Vranju trajala četiri  sata i 10 minuta, a bila je zatvorena za javnost.

-Iskren da budem, ja bih voleo da sud zabrani jedan ili oba filma. Takva odluka bila bi svetski presedan, a ja bih, posle Živojina Pavlovića, bio drugi stvaralac na prostorima bivše Jugoslavije, čiji je film zabranjen sudskom odlukom – rekao nam je Veselji posle izlaska iz sudske sale.

Na pitanje šta očekuje u ponedeljak i kakvoj se presudi nada, slično nam, je odgovorio pravni zastupnik Veseljija, preševski advokat Naser Arifi.

-Postavili ste mi teško pitanje. Za pravosuđe, u ovim filmovima nema ama baš ništa sporno. Na žalost, danas smo u ovoj sudnici čuli drukčije tonove, tako da ja nisam optimista da će ova filmska ostvarenja uskoro doći pred publiku – rekao je Arifi.

Inače, premijera ovih filmova bila je poslednje srede u prištinskoj dvorani „Armata“, kojoj je, pored nekoliko ministara, mnogobrojnih zvanica i javnih ličnosti iz Prištine i sa Kosova, prisustvovao predsednik Vlade Aljbin Kurti.

Popred Kurtija i Veseljija, u filmskoj dvorani u prvom redu su sedeli narodni poslanik Skupštine Srbije Šaip Kamberi i predsednica preševskog odbora Partijke za demokratsko delovanje (PDD) ArditaSinani.

Da podsetimo,  pošto je u Bujanovcu, za 10. jun bilo najavljeno prikazivanje filmova „Nevernik“ i „Tišina ubija“, bujanovačka policija je dobila dojavu da sadržaji ovih filmova, na nacionalno mešovitom jugu Srbije, mogu „da podstaknu versku mržnju i diskriminaciju“, pa je o tome obavestila Više javno tužilaštvo u Vranju.

Nedugo potom u Više tužilaštvo su na razgovor pozvani Jetmir Ismalji, direktor Doma kulture, gde su najavljene projekcije ovih filmova, kao i producent i glavni glumac Gani Veselji, koji je u medijima predstavljen kao autor ovih filmskih ostvarenja.

Epilog razgovora je bio da se projekcija filmova  „Nevernik“ i „Tišina ubija“, odloži „do daljeg“ dok sud ne pribavi mišljenje stručne institucije – Filmskog centra iz Beograda.

Veselji inače kaže da on ne može da prihvati stavove Višeg tužilaštva koje traži zabranu filmova, jer se u njima „ne podstiču mržnja, netrpeljivost i diskriminacia, a zasnovani su na narodnim pričama i događajima“.

Prvi film govori o čoveku koji je strastveni ljubitelj oružja, koga u jednom trenutku njegov prijatelj prijavljuje policiji, a drugi o mladićima koji ubijaju svog ujaka i za čiji zločin se saznalo posle 20 godina – priča Veselji.

Dodaje da je prevod naziva filma „I pabesi“, apsolutno neispravan. „Nevernik“ se valjda kaže za čoveka koji ne poštuje veru ili je ateista, a kod mene je to čovek koji je pogazio reč, koji je dao besu.

On na kraju ističe da se u filmovima ne pominje ni jedno srpsko ime, niti neka radnja vezana za Srbe, da su svi glumci Albanci iz Severne Makedonije, sa Kosova i iz Preševa, da je kompletna filmska oprema i scenografija iz Prištine, Skoplja i Tetova, te da su sredstva za snimanje obezbedile institucije iz Prištine.

PROFIL:

Producent i glavni glumac GANI VESELJI (1980), rođen je u Preševu, gde je završio osnovni u srednju školu. Studije glume završio je 2004. godine na Akademiji u Tetovu. Sa nostrifikovanom diplomom 2017. je godinu dana bio direktor Doma kulture.Filmovi„I pabesi“ (Nevernik) i „Heshtja vret“ (Tišina ubija), su njegova prva dva od ukupno pet filmskih projekata koje Vlada Kosova finansira preko Nacionalnog saveta Albanaca u Bujanovcu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *