Mustafi: Zabrana filmova je politička presuda albanskoj kulturi

Bujanovac, 15. avgust 2023. – Sudska zabrana prikazivanja dva filma predstavlja kulturocid i podstiče kulturu cenzure prema umetnosti i kulturi Albanaca Preševske doline, ocenio je Ragmi Mustafi sudsku zabranu prikazivanja dva filma autora iz Preševa Ganija Veselija.

Mustafa, koji je bio na čelu Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) kada je Veseli od ove institucije dobio novac za dokumenatrne filmove „Nevernik“ (u bukvalnom prevodu „Čovek koji je izneverio“) i „Tišina ubija“, kaže da je odluka Višeg suda u Vranju ogolila stanje u srpskom pravosuđu.

„Presuda kojom se zabranjuju dva filma Ganija Veselija ne mogu se razumeeti drugačije nego kulturocid i kultura cenzure prema umetnosti i kulturi Albanaca u Preševskoj dolini. Umetnička projekcija narodnih priča Preševa, Bujanovca i Medveđe, uz podršku Vlade Republike Kosovo, samo je rasvetlila stvarno stanje pravosudnog sistema u Srbiji. To je u osnovi politički sud albanske kulture u Dolini“, navbeo je Mustafi, koji je sada savetnik prvog potpredsednika kosovske vlade Besnika Bislimija.

Viši sud zabranio jedan albanski film, za drugi uslovna dozvola

Prikazivanje filma “Nevernik” je zabranjeno, dok će prikazivanje dela “Tišina ubija” istog autora biti dozvoljeno ako se sa špice ukloni logo “Republika Kosovo” i istakne da film nije za mlade od 16 godina, odlučio je danas Viši sud u Vranju.

Veselijev advokat rekao je za Bujanovačke da će se žaliti na ovu odluku.

Iako je sud najavio da će zvanično obrazloženje presude biti objavljeno za tri dana, on je rekao da je presuđeno da “Nevernik”, navodno, zagovara i podstiče mržnju, diskriminaciju i nasilje.

Vlada Kosova je krajem 2022. godine, preko NSA, sa 1,2 miliona evra podržala razne projekte Albanaca u Srbiji iz oblasti kulture, umetnosti, sporta…




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *