Sofija Todorović: Zbog prava Srba Kosovo treba da postane deo Ujedinjenih nacija

Bujanovac, Beograd, 15. avgust 2023. (Foto N1 snimak ekrana)- S obzirom da na Kosovu imamo brojne navode o kršenju ljudskih prava, naročito Srba, ne vidim zašto bi neko imao nešto protiv toga da Kosovo postane deo Ujedinjenih nacija, koje se bave pitanjima mira, saradnjom među narodima i ljudskim pravima. UN će sigurno doprineti garancijama poštovanja ljudskih prava, rekla je Sofija Todorović, programska direktorka Inicijative mladih za ljudska prava.

Gostujući u Novom danu na N1 televiziji, ona je prokomentarisala svoj intervju dat agenciji FoNet, u kome je rekla da Kosovo apsolutno treba da dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama (UN).

Ona je podsetila da je normalizacija odnosa sa Prištinom deo pregovaračkih procesa sa Evropskom unijom što, iako se često u javnosti tumači kao „ucena“, zapravo je naš izbor – da li želimo ili ne želimo da budemo deo EU.

„Što se tiče pozicije Inicijative, mi smo od početka kritikovali nedostatak dijaloga između obe strane. Ne postoji ta međunarodna konferencija, inostrani savetnik ili neka druga država koja nama može da reši naše probleme. Ukoliko nemamo dijalog, ukoliko imamo dva lidera koji ne mogu da sednu za sto, kako možemo da tražimo od običnih ljudi da žive zajedno na terenu?“, pitala je.

Na pitanje da li će doći do rešenja pitanja Kosova dok su Vučić i Kurti na vlasti, Todorović smatra da neće – dok njih dvojica biraju da se ponašaju na način na koji se ponašaju sada.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *