Kamberi: Martinoviću, ekologija nije najveći problem na jugu Srbije već nepoštovanje prava Albanaca

Bujanovac, 22.  avgust 2023. Narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi kaže da je najveći problem na jugu Srbije konstantno odbijanje države da prihvati Albance kao ravnopravne i dostojne građane, a ne infrastruktura i ekologija, kako tvrdi Aleksandar Martinović, novi predsednik Koordinacionog tela za Bujanovac, Preševo i Medveđu. Kamberi je reagovao nakon prvog sastanka Martinovića sa čelnicima tri opštine. Kako je naveo, predsednik jeste novi, ali je način razmišljanja ostao isti.

-Odbijanje Srbije da poštuje potpisane sporazume i odbijanje simetrije u pravima kao standarda za međusobni tretman manjina drži Preševsku dolinu kao taoca – naglasio je Kamberi.

Na prvom sastanku održanom u Bujanovcu 18. avgusta sa čelnicima opština Preševo, Bujanovac i Medveđa Aleksandar Martinović je, u izjavi medijima, kako kaže Kamberi, zaključio da je „glavni problem ovih opština ekologija i ekonomija“.

Martinović: Infrastruktura i ekologija najveći problemi Bujanovca, radićemo na njihovom rešavanju

-Dva ozbiljna problema, za svaku opštinu na teritoriji Srbije i svih država Zapadnog Balkana. Ništa konkretno nije deklarisano o zadacima i misiji za koju je 2000. godine formirano Koordinaciono telo, počevši od rata OVPBM sa snagama Vojske Jugoslavije i Srbije, sa konkretnim zadatkom, da se kriza reši mirnim putem i da integriše Albance u državne organe kao i da pomogne brz ekonomski razvoj najnerazvijenijeg regiona – kaže Kamberi.

Prvi zadatak je uspešno obavljen dodaje on, ali je ovaj region ostao sa najnižim prihodima u Srbiji i 22 godine nakon završetka sukoba i dalje je najnerazvijeniji.

-Učešće Albanaca u državnim organima (pravosuđe, policija, carina, inspekcija, zdravstvo, socijalno osiguranje, elektrodistribucija, železnica itd.) ostaje na nivou simbolike i predstavlja flagrantno kršenje odredbi  zakonodavstva ( Ustav Srbije br.77, Zakon o manjinama br.20) – kaže Kamberi.

Ocenio je da ekologija i ekonomija jesu ozbiljni problem i teme kojima se treba baviti, ali da se u ovom slučaju koriste da bi se skrenula pažnja sa drugih prioritetnih obaveza koje Srbija odbija da sprovede.

-Prioritetni problem u Preševskoj dolini ostaje nesposobnost i odbijanje Srbije da prihvati Albance kao ravnopravne i dostojne proporcionalnog učešća u državnim organima iz kojih su isključeni još od vremena Miloševića. Odbijanje da poštuje potpisane sporazume i nekonstruktivna tendencija izbegavanja simetrije kao standarda za međusobni tretman manjina drži kao taoce i razvoj demokratije i ekonomski razvoj u Preševskoj dolini – ističe Kamberi.

Postavio je pitanja hoće li se KT pozabaviti procesom pasivizacije prebivališta koji je usmeren protiv albanske zajednice i kada će početi integracija/zapošljavanje Albanaca u republičke javne institucije u skladu sa etničkom strukturom ovih opština. Kako kaže, na na sastanku je trebalo pokrenuti niz ovakvih pitanja.

-Koliko će ove teme biti u agendi novog predsednika Koordinacionog tela pokazaće vreme, ali njegovo odbijanje da poseti zgrade opština u Preševu i Bujanovcu i održavanje sastanka u prostorijama Ekonomskog fakulteta , svedoči o nekonstruktivnom pristupu predsednika Koordinacionog tela. Zašto sastanak nije održan u prostorijama Koordinacionog tela koje se nalazi u zgradi opštine u Bujanovcu? Čista slučajnost ili planirana taktika da se ne prizna legitimitet lokalne vlasti u Bujanovcu, pošto u njoj nema srpskih stranaka – navodi Kamberi.

Upitao je nije li to trend uspostavljanja paralelne vlasti koju pokušava da nam nametne novi predsednik Koordinacionog tela.

-Očekujemo da Koordinaciono telo za Preševo, Medveđu i Bujanovac neće biti korišćeno za lokalne političke kalkulacije i neće biti u službi bilo čijih ličnih političkih agendi, već u funkciji realizacije obaveza koje je Srbija dobila navedenim sporazumima – zaključio je Kamberi.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *