Dom zdravlja: Stomačni virusi prisutni, ali je stanje redovno

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 23. avgust 2023. Na pedijatrijskom odeljenju u bujanovačkom Domu zdravlja dnevno se u proseku  javi sedmoro dece sa simptomima stomačnog virusa, a retki su slučajevi hospitalizacije, kaže za Bujanovačke dr Marina Milković i dodaje da je situacija očekivana i da je to broj koji je uobičajen za ovo doba godine.

-Malo je veći broj dece koja se javljaju sa mučninama, povraćanjem i dijarejom, ali to je sasvim očekivano s obzirom da su dnevne temperature i preko 35 stepeni – kaže dr Milković.

Njen savet roditeljima je da ne izvode decu napolje u periodu od 12 do 17 časova, da u to vreme ne koriste neke privatne bazene i ne izlažu se suncu, jer ono pogoduje širenju viroze. Da jedu laganiju hranu, da ne piju hladne napitke i ne jedu hladno voće.

-Stanje nije zabrinjavajuće, ali je oprez svakako potreban, preventiva je nešto na šta roditelji treba posebno da obrate pažnju – dodaje dr Milković.

Ako dete povraća, kako kaže, dva puta dnevno ili ima samo jednu retku stolicu to ne znači uvek da je virus u pitanju.

Situacija na školskom odeljenju je takođe očekivana i pod kontrolom.

-Povećan je broj pregleda, ali to ništa nije neuobičajeno. Do skoro ih je bilo više, jer je i mnogo više ljudi cirkulisalo kroz grad, a sada kako prolazi sezona odmora i taj broj se smanjuje – kaže dr Danijela Denčić sa školskog dispanzera.

Školska deca dosta provode vreme napolju, ne peru ruke redovno, ne paze na ishranu i onda je, kako kaže, normalno da se i virus brze širi. Slučajevi dehidratacije su retki, a broj dpregleda nije veći u odnosu na isti period ranijih godina.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *