FCD: Podržavamo sindikate koji zahtevaju povećanje minimalca

Bujanovac, 23. avgust 2023. Minimalne zarade moraju pratiti realne troškove života i omogućiti dostojanstven život zaposlenih i njihovih porodica, saopšteno je iz Fondacije Centar za demokratiju povodom pregovora o povećanju minimalca za ovu i narednu godinu.

“Fondacija Centar za demokratiju pruža punu podršku sindikalnim zahtevima povodom pregovora o povećanju minimalne zarade u Srbiji za 2023. i 2024. godinu.”, navode iz Fondacije.

Sindikati će tražiti povećanje minimalne zarade za bar 20 odsto

Kako kažu, minimalne zarade moraju pratiti realne troškove života, kako bi radnicima i radnicama i njihovim porodicama obezbedile dostojanstven život i kako bi se umanjili rizici za produbljivanje zabrinjavajućeg siromaštva u Srbiji.

“Visoka inflacija (12,5 odsto prema podacima RZS) i stalni rast cena uzrokuju da veliki broj zaposlenih, a posebno oni sa najnižim primanjima, ne mogu da zadovolje ni osnovne egzistencijalne potrebe. Prosečna minimalna zarada od 40.020 dinara daleko je ispod čak i minimalne potrošačke korpe koja je u maju 2023. godine iznosila 51.874,39 dinara”,  navodi se u saopštenju.

Iz fondacije ističu da bi minimalna zarada po svojoj prirodi trebalo da bude pre izuzetak nego pravilo, a statistika pokazuje da je ona nažalost realnost velikog broja ljudi u Srbiji (Izveštaj o stanju radnih prava u Republici Srbiji za 2022. godinu, str. 26).

“Podsećamo da se, shodno Zakonu o radu, minimalna zarada utvrđuje pregovorima u okviru Socijalno-ekonomskog saveta polazeći, između ostalog, od egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenog i njegove porodice, i pozivamo socijalne partnere da učine dodatne napore kako bi se kroz adekvatno povećanje minimalne zarade zaposlenima omogućio dostojanstven život”, stoji u saopštenju.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *