fbpx

Ministarka: Škole dobile smernice, prave vrednosti da se ugrade u ličnost svakog deteta

Bujanovac, 28. avgust 2023. Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da su za 65.000 prvaka i 760.000 ostalih učenika osnovnih i srednjih škola u sve škole stigle smernice u kojima su iz Ministarstva osmislili čitavu godinu, a da je posebno detaljno osmišljeno prvo polugodište. Prva nedelja škole biće tematska, a tek druge uslediće provera znanja i to bez ocenjivanja, prenosi N1.

Ona je rekla da će se prvog radnog dana nove školske godine razgovarati sa učiteljima i nastavnicima o programima vaspitno nastavnog rada, ali i o nečemu što je mnogo važnije – koliko prave ljudske vrednosti treba da se ugrade u ličnost svakog deteta.

Naglasila je da će prva radna nedelja škole u tom smislu biti tematska i da će se teme birati u zavisnosti od odabira učenika i nastavnika, ali će one zavisiti i od uzrasta učenika i kreativnosti samih nastavnika.

-Pretpostavljam da će se teme kretati od toga šta znači škola do toga šta znači aktivna borba protiv nasilja, prepoznavanje nasilnika, do toga da drugarstvo bude jedna od tema, da neki razgovori neuporedivo češće nađu svoj prostor – rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Posle te nedelje tematskih obrada i razgovora i približavanja dece nastavnicima i nastavnika deci, uslediće druga nedelja u kojoj treba da se proceni nivo dotodašnjeg stečenog znanja ali bez ocenjivanja, najavila je ministarka i dodala da je cilj tih procena da dete samo sebi postavi zadatke kako dalje da napreduje.

Pred nama je, kako navodi, školska godina edukacije i psihosocijalne podrške, a svaka škola će imati psihologa i pedagoga i oni će timski raditi sa nastavnicima i roditeljima, a to će obebzbediti da deca koja su u potrebi za psihosocijalnom podrškom budu detektovana i da se sa njima radi.

Ona je ukazala na zajedništvo i bezbednost programa koji će se realizovati sa MUP-om i da nije suština da bude samo po jedan policajac u školi, što je obezbeđeno, već će postojati patrole policajaca u okolini škole u većem broju.

Biće organizovana i predavanja od strane policajaca, psihologa, pedagoga, razrednih starešina sa informacijama kako prepoznati opasnost po bezbednost i kako reagovati u tom slučaju. I roditelji su komponenta svega.

-Svaka škola treba da ima psihologa i pedagoga, na tome radimo“, rekla je Đukić Dejanović i dodala da će one škole koje trenutno nemaju te stručnjake, dobiti učenike završnih fakultetskih škola psihologije i pedagogije – kaže Đukić Dejanović.

Kaže i da je sa rukovodiocima školskih uprava održala sastanak, da su njeni saradnici održali edukaciju i da će biti pojačan broj nadzora koji će imati kreativnu funkciju – „ako se učini da nešto ne ide kako treba, da damo mere koje će to popraviti, a ne klasična isnpekcija koja sprovodi sankcije“.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *