Kamberi pozvao Albance da zbog porodice iz S. Makedonije oboje FB u crveno i crno

Bujanovac, 29. avgust 2023. Narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi kaže da pravosuđe legitimiše ksenofobiju prema Albancima u Srbiji. Reagovao je nakon što je, kako tvrdi, albanska porodica Bajrami iz Severne Makedonije proglašena nepoželjnom (non grata) u Srbiji  do 2030. godine od strane suda u Beogradu, zato što je, kako kaže,  njihov maloletni sin nosio majicu sa dvoglavim orlom, albanskim grbom.

-Albanska porodica je maltretirana i osuđena samo zato što je njihov sin nosio majicu sa dvoglavim orlom tokom tranzita kroz Srbiju – kaže Kamberi.

Povodom dešavanja sa albanskom porodicom Kamberi je pokrenuo inicijativu na fejsbuku i zatražio od svih Albanaca da oboje ovu društvenu mrežu u  crveno-crno.

„Orao je naš. Zato ga nosimo sa ponosom. Svi Albanci gde god da žive. Težnja da nam se uskrati orao je pokušaj da nam se uskrati naš identitet. Ne prihvatamo. Hajde da obojimo Fejsbuk u crveno-crno”, napisao je on.

Po njegovim rečima, država Srbija legalizuje mržnju prema Albancima što se ogleda u sudskim procesima.

-Drugi srpski sud, onaj u Vranju, zabranio je projekcije dva filma autora Ganija Veselija iz Preševa, uz obrazloženje da je Filmski centar Srbije u Beogradu našao da jedan film „podstiče međunacionalnu mržnju u multinacionalnoj sredini“, a da se drugi film ne može prikazivati dok se iz materijala ne uklone državni simboli Republike Kosovo – kaže  poslanik.

Ove sudske odluke su, kako je naveo, u svega nekoliko dana pokazale kako se legitimiše antialbanska ksenofobija koja je instalirana u svim instancama države Srbije.

-Otvorena i institucionalna mržnja prema drugima je svakodnevna stvar koju gaje državne institucije u Srbiji – napisao je on.

Za to vreme, dodaje, srpske vlasti grade kulturu negiranja ratnih zločina i veličanja ratnih zločinaca.

-Iste institucije u programima državnih televizija promovišu i pothranjuju ksenofobiju, godinama grade kulturu negiranja ratnih zločina i veličanja ratnih zločinaca. Policija čuva murale zločinaca koje je osudio Međunarodni sud za ratne zločine. Kroz projekat „Srpski svet“ nastavljaju politiku teritorijalnih aspiracija prema Kosovu, Crnoj Gori i Bosni – navodi Kamberi.

 

 




One thought on “Kamberi pozvao Albance da zbog porodice iz S. Makedonije oboje FB u crveno i crno

  1. Anonimni

    Godinama ste sa namerom ignorisali predloge o stvaranju zastave albanske nacionalne manjine. Učinite to, kao što su to uradile mađarska i hrvatska nacionalna manjina, i nećete imati problema. Ali ne, Vi i Vaši sunarodnici sa namerom ističete zastave jedne strane države na svakom koraku, svesno kršeći zakon. Onda dobijete poziv na saslušanje ili novčanu kaznu, i zatim izigravate žrtve pred zapadnim ambasadorima, u Evropskom parlamentu i Vašingtonu dajući im imaginarnu sliku o nekakvoj ugroženosti albanskog stanovništva.

    Da Srbija vrši segregaciju na etničkoj osnovi i gaji ksenofobiju prema lokalnom albanskom stanovništvu kao što tvrdite, Vi ne bi mogli da izgovarate svakojake gluposti poput nekakvog apstraktnog „Srpskog sveta“ koji ima teritorijalne aspiracije prema zemljama koje su članice NATO saveza (Crna Gora) ili u ovom slučaju NATO protektorata (BiH, i okupirano Kosovo i Metohija). Vi nakon ovakvih izrečenih gluposti prolazite nekažnjeno zbog Vašeg ustavom zagarantovanog prava o slobodi govora.

    Plašite Vaše biračko telo nekakvim „srpskim svetom“, bidućim ratovima, i „ratnim znočincima“ koji su se povampirili i žele da istrebe Albansko življe sa ovih prostora, iako vrlo dobro znate da Vojska Srbije ne sme na okupirano Kosovo, sve dok je tamo prisutan KFOR, a nema naznaka da će se povući u skorije vreme.
    Taj modus operandi ste prepisali od Vaših kolega politikanata iz Zagreba, Sarajeva, Podgorice i Prištine, i moram priznati da funkcioniše… nažalost.

    Da postoji „antialbanska ksenofobija koja je instalirana u svim instancama države Srbije“ Vi i Vaši sunarodnici ne bi ste bili u mogućnosti da budete zapošljeni u tim istim državnim institucijama za koje tvrdite da gaje antialbanski sentiment. Ne biste bili ni u mogućnosti da otvarate radnje, baviti se raznim privrednim delatnostima, da gradite građevisnke objekte, trgovali (kupovali) nekretninama, pa čak i Vaši sunarodnici ne bi bili u mogućnosti da se zapošljavaju u policiji.

    Krajnje ironočno je da ste Vi taj koji je ksenofob i velikoalbanski nacionalista koji se ne libi da blati Republiku Srbiju i Srpski narod u Narodnoj Skupštini gde ponavljate jednu te istu mantru o ksenofobiji, ugroženom položaju albanskog stanovništva i segregaciji, dok se ovde u Bujanovcu i Preševu trudite da na sve moguće načine izbrišete sve elemente srpstva, što sa ulica, što iz državnih institucija, što se posebno odrazilo nakon parlamentarnih izbora 2020. godine.

    Vi ste g. Kamberi pretnja multietničkom i pluralističkom Bujanovcu, jer Vašim jednoumljem i fanatičnim entnonacionalizmom narušavate atmosferu međuetničke tolerancije između Srba i Albanaca, stoga nemojte se čuditi na činjenicu da niko neće da ulaže u ovo naše prelepo, ali siroto podneblje, jer koji normalan strani investitor bi ulagao u fabriku gde postoji međuetnička netrepeljivost, a samim tim i potencijalni sukobi na etničkoj osnovi koju Vi stalno podgrevate.

    Hvala unapred moderatorima Bujanovačkih ako mi odobre komentar.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *