Polazak u školu: Cela plata za prvaka

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 29. avgust 2023. – Iako se još uvek ne zna gde će učenici bujanovačke Osnovne škole „Branko Radičević“ pratiti nastavu od 1. septembra, zna se da najmanje polovinu minimalne plate roditelj treba da izdvoji za početak školske godine. Komplet udžbenika za prvi razred iznosi 10.000 dinara, a ako na to dodamo ranac, sveske, olovke, pernicu i sve ostalo od pribora što je potrebno budućem prvaku, dolazimo do minimalne cifre od 20.000 dinara. Ako ovde dodamo nove patike i garderobu za polazak u školu možemo doći do iznosa jednakom miniamlacu koji je u Srbiji nešto ispod 40.000 dinara.

I pored toga što roditelji kada naručuju knjige za narednu školsku godinu imaju opciju da plaćaju u četiri do šest mesečnih rata, za većinu njih ovo je zahtevan finansijski poduhvat.

Moj sin kreće sad u prvi razred. Knjige smo kupili, sveske i pernice smo imali od ranije, a u kupovinu odeće uključile su se bake i deke, tako da ne znam koja bi bila konačna cifra, ali sigurno nije ispod 20.000 dinara – kaže jedan Bujanovčanin.

Zvanično: Prosečna plata u Bujanovcu 60.340 dinara

Za više razrede i cena kompleta udžbenika je viša. Komplet za 5. razred iznosi 16.000 dinara, dok za 8. košta 18.500 dinara. Dodamo li na to sve ostalo što je potrebno za školsku godinu, zaključićemo da je polovina trenutne minimalne zarade, koja je  potrebna da bi se dete opremilo za 1. septembar, bez kupovine nove obuće i odeće.

Roditeljima koji imaju dva osnovca ni jedna cela plata nije dovoljna za početak školske godine.

Imam jednog šestaka i jednog osmaka. Samo za knjige dali smo oko 37.000 dinara, a sveske, olovke, blokove i ostalo bolje i da ne računam. Rančeve će nositi od prošle godine, tako da ćemo bar na tome uštedeti – kaže za naš portal jedna Bujanovčanka i dodaje da je mnogo bilo lakše ranije kada su deca mogla da „nasleđuju“ udžbenike.

Proverili smo kolike su cene prateće školske opreme u jednoj lokalnoj knjižari i videli da je najskuplja stavka ranac koji, ako je antomski, košta od 3.800 do 6.000 dinara. Zatim sledi pernica koja, ako je puna, košta od 800 do 1.500 dinara, dok je cena prazne pernice od 150 do 500 dinara. Male sveske su od 50 do 100 dinara, a cena velikih se kreće od 90 do 200 dinara po komadu.

Kako su Bujanovačke ranije objavile, kosovska vlada i ove godine finasira udžbenike za albanske osnovce u Bujanovcu, Preševu i Medveđi. Nadležni u opštini i dalje nemaju podatke koliko će prvaka krenuti u školu na teritoriji Bujanovca

Stigli udžbenici za albanske osnovce

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *