Verbalni sukob Brnabićke i Kurtija na Bledu oko nezavisnosti Kosova: Između konfuzije, realnosti i mašte

Bujanovac, Bled, 29. – Premijerka Srbije Ana Brnabić i premijer Kosova Aljbin Kurti imali su verbalni sukob na Bledskom strateškom forumu o tome da li je Kosovo nezavisno ili ne, i oko toga ko je bolji kandidat za Evropsku uniju, prenosi N1.

Kurti je rekao da je vreme da se svih šest zemalja Zapadnog Balkana međusobno priznaju.

Brnabić je istakla da su Kosovo i Srbija za nju jedna zemlja, da nije reč o dve zemlje i da Kosovo nije članica Ujedinjenih nacija, kao i da sumnja da će postati članica EU, bar dok postoje dva nepriznavača.

Ona je dodala da je normalizacija u interesu Beograda i Prištine, Srba i Alanaca, celog regiona i da je visoko na listi prioriteta Srbije.

Brnabić je istakla da je normalizacija počela Briselskim sporazumom pre više od 10 godina i da je jedino što je Priština trebalo da uradi bilo formiranje Zajendice srpskih opština, koje i dalje nema, a da je Kurti rekao da za njega Briselski sporazum ne postoji.

„Mi živimo za mir i stabinost je naš najveći interes, da se očuvaju mir i stabilnost u regionu“, rekla je Brnabić.

Kurti je rekao da na Kosovu 98 odsto ljudi podržava ulazak Kosova u EU, a u Srbiji 35 odsto ulazak Srbije u EU, da Srbija ni ne razmišlja o tome da Rusiji uvede sankcije i da se Srbija nije udaljila ni od Miloševića, ni od Putina.

Kako je rekao, on želi da normalizuje odnose i da bi to učinio da mu je sused na primer Češka.

„Normalizacija sa Srbijom je mnogo teža. Moguće je doći do nje. Potrebno je da primenimo sporazum oko kojeg smo se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ja dogovorili u Briselu, ali normalizacija u stvarnosti znači odsustvo konfuzije oko realnosti i fantazije i to je nešto čemu ja ne mogu pomoći“, rekao je Kurti.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *