Još jedno upozorenje za Bujanovac: Stiže nevreme, moguće poplave

Bujanovac, 2. septembar 2023. Zbog očekivane izrazito velike količine padavina u nedelju i ponedeljak  Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije uputio je upozorenje Opštini Bujanovac i ostalim mestima u okrugu u kojem su pobrojane sve preventivne i operativne mere koje lokalne samouprave moraju preduzeti kako bi se spečile poplave.

Upozorenje Sektora za vanredne situacije prenosimo u celosti:

Pljuskovi i grmljavine koji se kao lokalna pojava, u nedelju 03.09.2023.godine očekuju već od sredine dana u Vojvodini, u večernjim satima će se intenzivirati najpre u zapadnoj Srbiji , a u toku noći na ponedeljak 03/04.09.2023.godine i u ponedeljak 04.09.2023.godine i u ostalim krajevima koji se nalaze južno od Save i Dunava, uslovljavajući količine od 20 do 50 mm, lokalno i više.

Imajući u vidu napred navedenu prognozu, koja ukazuje na izrazito veliku količinu padavina, može se očekivati mogućnost pojave poplava i prouzrokovanje šteta u vezi sa poplavama, problemi u svim aktivnostima poljoprivredne proizvodnje, problemi u saobraćaju, pojava odrona i klizišta kao i uticaj na bezbednost ljudi i životinja, dok lokalna pojava grmljavina sa gradom predstavlja rizik od udara groma, probleme u radu svih uređaja koji koriste električnu energiju, rizik od iniciranja pojave vatre, probleme u telekomunikacijama i u transportu električne energije zbog udara groma.

S tim u vezi, neophodno je u cilju spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom i posledicama koje može doneti, preduzeti sledeće:

1.Ukazati na potrebu preduzimanja mera na sprečavanju i ublažavanju posledica bujičnih vodotokova i staviti u pripravnost nadležne komunalne službe i sve ostale subjekte koji su osposobljeni za reagovanje u ovakvim situacijama.

2.U saradnji sa nadležnim inspekcijskim i komunalnim službama, preventivno izvršiti obilaske kritičnih lokacija na vodotokovima drugog reda kao što su propusti i mostovi, sprečiti moguća zagušenja proticajnih profila vodotokova i preduzeti adekvatne mere na otklanjanju uočenih nedostataka.

3.Izvršiti koordinaciju sa teritorijalno nadležnim javnim vodoprivrednim preduzećima u slučaju sprovođenja odbrane od poplava.

O navedenoj vremenskoj prognozi informisati građane i dati potrebna uputstva o načinu ponašanja u prognoziranim vremenskim uslovima.

Preko sredstava javnog informisanja o svim preduzetim merama informisati građane.

O preduzetim aktivnostima redovno izveštavati Sektor za vanredne situacije, Odeljenje za vanredne situacije u Vranju, preko Operativnog centra  putem telefona 1985; 424-222 ili na mejl czovr@mup.gov.rs.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *