Divlja deponija na ulazu u Bujanovac, Opština nema novca za čišćenje

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 4. septembar 2023. Na divljoj deponiji kod nekadašnjeg Motela na ulazu u Bujanovac u nedelju je buknuo veliki požar koji ugašen nakon intervencije vatrogasaca. Iako su Bujanovačke nekoliko puta pisale o ogromnoj količini smeća koja se tamo nalazi nadležni nisu reagovali. U Opštini apeluju na svest građana, dok se ne obezbedi još novca za uklanjanje divljih deponija.

Kako saznajemo, još uvek nije poznato ko je odgovoran za požar u neposrednoj blizini stambenih zgrada.

-Nije buknulo samo od sebe to je sigurno, nadležni bi trebalo da utvrde koje upalio vatru, ali i JP Komunalac treba konačno da reaguje i ukloni to smeće – kaže sagovornik Bujanovačkih.

Bujanovčani su se do sada suočavali sa otrovnim dimom i isparenjima uzrokovanim požarima na gradskoj deponiji koja je u nadležnosti JP Komunalac, a sada se guše i zbog vatre na divljim deponijama.

Požar je bio na pedesetak metara od naših stanova, to je nečuveno. Ta deponija raste iz dana u dan, a nikoga nije briga, baca ko šta stigne, gde je Komunalac, gde su inspekcije – pita jedan od stanara naselja Karakačka, koje se nalazi pored Motela.

Na pitanje Bujanovačkih kada će reagovati opštinska inspekcija i narediti JP Komunalac da ukloni deponiju, kao što je već činila u nekoliko navrata ranije na drugim lokacijama, načelnik Metin Ramizi kaže da je ovde pitanje nadležnosti. Motel je u vlasništvu propalog preduzeća Proleće, koje je već godinama u stečaju.

-To nije javna površina, pa ne možemo da naredimo JP Komunalac. Deponija može da bude uklonjena po postojećem opštinskom programu za te svrhe, dakle pitanje je za odgovarajuću opštinsku službu – kaže Ramizi.

Međutim, u Opštini kažu da je novac predviđenim tim programom (1,5 miliona dinara) potrošen u prvoj polovini godine kada je očišćeno više lokacija u gradu i okolnim selima. Opština je konkurisala i kod resornog ministarstva za određena sredstva, ali prijava nije prošla.

Kako je rečeno našem portalu, radiće se na tome da se obezbedi još novca za uklanjanje ne samo ove deponije.

Do tada, kako kažu, moraju da apeluju na svest građana.   




One thought on “Divlja deponija na ulazu u Bujanovac, Opština nema novca za čišćenje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *