Mali: Niko kao mi, slede dva povećanja penzija

Bujanovac, 4. septembar 2023. (Foto snimak ekrana)- Penzije će od oktobra biti veće za 5,5 odsto, a dodatno povećanje od 14,8 odsto sledi od početka 2024. godine, tako da će već od januara prosečna penzija u Srbiji iznositi 390 evra – rekao je ministar finansija Siniša Mali za RTS.

-Ukupno povećanje penzija dve godine nama je 60,1 odsto. Nema zemlje u Evropi, u svetu, koja je za vreme ove krize, a kriza i dalje traje, podigla toliko penzije i to je po meni sjajna vest za naše najstarije građane. Nama će već od januara meseca prosečna penzija u Srbiji biti 390 evra – rekao je Mali.

Podsetio je na dato obećanje da će prosečna plata do kraja 2025. biti 1.000 evra, a da će prosečna penzija iznositi između 430 i 450 evra.

-Prosečna zarada u Srbiji u decembru mesecu ove godine očekuje se da bude 840 evra. Poređenja radi, 2012. bila je 331 evro. Dakle, uprkos ogromnoj krizi, uprkos i tome što i dalje ne jenjava konflikt u Ukrajini, energetska kriza, i kovid, imamo realno povećanje plata – rekao je Mali.

Ističe da je ekonomski rezultat Srbije za prvih osam meseci bolji nego što se očekivalo, te da BDP i dalje raste, tj. u plusu je, 0,9 i 1,7 odsto, u prva dva kvartala.

Penzionere je pozvao da se i dalje prijavljuju za penzionerske kartice koje treba da zažive od 1. oktobra, ističući da se za to već prijavilo 786.000 najstarijih građana. Već se, kaže, o tome razgovara sa maloprodajnim lancima, muzejima, bibliotekama, a poziva sve društveno-odgovorne kompanije da se uključe u ovaj program.

-Biće tu par lepih iznenađenja. Svaki dinar koji se uštedi na takav način je dinar koji naravno našim najstarijim sugrađanima znači, ali s druge strane oni to daju svojoj deci ili potroše na sebe ili svoje unuke – kaže Mali.

 

 




One thought on “Mali: Niko kao mi, slede dva povećanja penzija

  1. Mučenik

    PENZIONERI POGLEDAJTE I NAPRED I NAZAD!

    Ministri i predsednik se utrkuju neverovatnim povećanjem penzije, čak 2025. godine prosečna penzija biće 430 ili 450 evra. Oni ovim lažu nevine penzionere. Naime, kada SNS došao na vlasti 2012. godine, prosečna penzija je bila 25.033 dinara (204 evra) ili 60,59% prosečne neto plate da bi avgusta 2023. godine prosečna penzija je bila 37.786 dinara (322,4612 evra) ili 43,88% prosečne plate. Uz pomoć tutora MMF prosečna penzija u vreme vladavine SNS pala je za 33,77% i to je stvarno osiromašenje penzije, a vlasti mogu da lažu do mile volje. Problem je kod penzionera koji slepo veruju vlastima i slepo glasaju za njih, a ne vide svoju bedu.

    Цене су подигнуте до небеса (од Нове године за више од 25%), а пензије су порасле за 12,1%, а хвале се да су пензије никада веће у историји Србије, а износи у просеку 37,825 највећих динара. Када грађани плате све дажбине, стан, телефон, струја, вода и ваздух, шта им остаје за храну и гардеробу, то ће израчунати поменути наши највећи функционери ΛV и Брнабић.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *