Mali: Niko kao mi, slede dva povećanja penzija

Bujanovac, 4. septembar 2023. (Foto snimak ekrana)- Penzije će od oktobra biti veće za 5,5 odsto, a dodatno povećanje od 14,8 odsto sledi od početka 2024. godine, tako da će već od januara prosečna penzija u Srbiji iznositi 390 evra – rekao je ministar finansija Siniša Mali za RTS.

-Ukupno povećanje penzija dve godine nama je 60,1 odsto. Nema zemlje u Evropi, u svetu, koja je za vreme ove krize, a kriza i dalje traje, podigla toliko penzije i to je po meni sjajna vest za naše najstarije građane. Nama će već od januara meseca prosečna penzija u Srbiji biti 390 evra – rekao je Mali.

Podsetio je na dato obećanje da će prosečna plata do kraja 2025. biti 1.000 evra, a da će prosečna penzija iznositi između 430 i 450 evra.

-Prosečna zarada u Srbiji u decembru mesecu ove godine očekuje se da bude 840 evra. Poređenja radi, 2012. bila je 331 evro. Dakle, uprkos ogromnoj krizi, uprkos i tome što i dalje ne jenjava konflikt u Ukrajini, energetska kriza, i kovid, imamo realno povećanje plata – rekao je Mali.

Ističe da je ekonomski rezultat Srbije za prvih osam meseci bolji nego što se očekivalo, te da BDP i dalje raste, tj. u plusu je, 0,9 i 1,7 odsto, u prva dva kvartala.

Penzionere je pozvao da se i dalje prijavljuju za penzionerske kartice koje treba da zažive od 1. oktobra, ističući da se za to već prijavilo 786.000 najstarijih građana. Već se, kaže, o tome razgovara sa maloprodajnim lancima, muzejima, bibliotekama, a poziva sve društveno-odgovorne kompanije da se uključe u ovaj program.

-Biće tu par lepih iznenađenja. Svaki dinar koji se uštedi na takav način je dinar koji naravno našim najstarijim sugrađanima znači, ali s druge strane oni to daju svojoj deci ili potroše na sebe ili svoje unuke – kaže Mali.

 

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *