Sinani: Samo 15 odsto Albanaca radi u državnim institucijama i preduzećima

Bujanovac, 4. septembar 2023. U državnim institucijama i preduzećima na teritoriji opština Bujanovac, Preševo i Medveđa radi svega 15 odsto Albanaca, što pokazuje da je integracija ove zajednice jedan od najneuspešnijih procesa, tvrdi Ardita Sinani političarka iz Preševa i savetnica kosovskog premijera Albina Kurtija. Sinani naglašava da nijedan sporazum ili program, kao ni Plan od 7 tačaka koji je prihvatila Vlada Srbije, nisu dali nikakve rezultate.

-Zastupljenost/integracija u državnim institucijama podrazumeva preduzimanje hitnih mera koje bi obezbedile „učešće Albanaca u državnim institucijama“ u skladu sa „proporcionalnom strukturom stanovništva ovih opština“. Međutim, nema sumnje da nema ostvarenje ovog cilja u Preševskoj dolini – kaže Sinani.

Po podacima koje je iznela, u državnim institucijama i preduzećima u Bujanovcu, Preševu i Medveđi radi ukupno 638 radnika, od čega su 98 Albanci. U državna preduzeća, međutim, Sinani računa i Duvansku industriju Bujanovac (DIB), koja je zapravo u privatnom vlasništvu.

Inače, u DIB je zaposleno 76 radnika od kojih je šestoro iz albanske zajednice.

U lečilištu Bujanovačka Banja nema radnika Albanaca u kolektivu od 75 zaposlenih. Među radnicima Crvenog Krsta Bujanovac (25) takođe nema Albanaca, kao ni u Trezoru (6), Komesarijatu za izbeglice (7).

Na drugoj strani, u javnim preduzećima i ustanovama koje su pod ingerencijama lokalnih vlasti zastupljenost Albanaca je znatno veća i iznosi gotovo 60 odsto.

Tako na primer u Javnom preduzeću Komunalac u Bujanovcu radnici iz albanske zajednice čine 57 odsto ukupnog broja zaposlenih (163).

U bujanovačkom Domu kulture zaposleno je 14 radnika, od kojih je 10 albanaca.

Ukupno – od 327 zaposlenih u lokalnim preduzećima i ustanovama u tri opštine iz albanske zajednice su 192 radnika.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *