I vozači saniteta u Bujanovcu nezadovoljni, podržavaju protest kolega

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 6. septembar 2023. Vozači Službe hitne pomoći bujanovačkog Doma zdravlja podržavaju protest vozača saniteta i smatraju da su svi zahtevi koje je sindikat Sloga izneo pred Ministarstvo zdravlja opravdani. U  Hitnoj pomoći u Bujanovcu trenutno radi 9 vozača, a trebalo bi da ih je 13.

Podsetimo, više stotina vozača saniteta Hitne pomoći okupilo se u ponedeljak ispred zgrade Vlade Srbije, nezadovoljni zbog malih plata i loših uslova rada.

Oni traže, između ostalog, poboljšanje materijalnog statusa, isplatu dnevnica, regulisanje prekovremenog rada i beneficirani radni staž. Takođe zahtevaju da sanitetska vozila mogu prolaziti kroz crveno svetlo pod specifičnim uslovima, objavio je sindikat Sloga.

-Naš koeficijent je 8,98, a tražimo da bude 13,57. Sa trenutnim koeficijentom, kada ne bismo računali prekovremeni i noćni rad, naša plata je manja od minimalca, odnosno imamo doplatu na osnovnu zaradu do minimalca – kaže za naš portal jedan od vozača Službe hitne pomoći, koji je želeo da ostane anoniman.

Prekovremeni i noćni rad im se plaća, dodao je on, tako što je dozvoljeno 40 prekovremenih sati mesečno, ali se dešava, zbog specifičnosti posla, da taj broj ide i do 70 sati mesečno. U tom slučaju se broj sati koji je preko 40 prebacuje za naredni mesec.

-Trenutno nas je 9, u manjku smo za 4 vozača. Konkurs za 4 vozača je bio raspisan do danas, pa ćemo videti da li se neko javio – kaže naš sagovornik i dodaje da bi veći broj vozača smanjio to prekoračenje dozvoljenih prekovremenih sati.

Pored toga, ono što je jako bitno za njih vozače je, kako kaže, da im se omogući da u izuzetnim uslovima i pod velikom merom opreza mogu da prolaze na crveno svetlo, kao i da za njih ne važe znaci izričitih naredbi.

-U principu, sve ono što su vozači u ponedeljak izneli kao zahteve protesta važi i za nas. Mi smo svesni da to ne zavisi on našeg Doma zdravlja, već isključivo od Ministarstva zdravlja – zaključuje naš sagovornik.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *