Albanci traže garantovana mesta u Skupštini Srbije

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 7. septembar 2023. Politički predstavnici Albanaca na jugu Srbiji imaju novi zahtev za državu Srbiju i međunarodnu zajednicu – garantovana poslanička mesta u Narodnoj skupštini, po ugledu na Srbe na Kosovu, kako kažu. Predlog o promeni izbornih uslova koji bi doveli do toga izneli su aktuelni narodni poslanik iz Bujanovca i lider Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi i funkcioner ove stranke i bivši predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafi.

-Vreme je za garantovana (rezervisana) mesta. Današnja kriza u parlamentu, bila dirigovana ili nametnuta, vodi Srbiju ka novim parlamentarnim izborima i izborima za prestonicu. Izlazak na nove parlamentarne izbore zahteva promenu izbornih uslova i sistema. Novi izborni sistem će svakako morati da odgovori na zahteve i potrebe manjina. To će biti trenutak da Albanci izađu sa zahtevom za garantovana poslanička mesta u parlamentu – poručuje Kamberi.

Njegov partijski kolega Mustafi ističe da se ne može ići na nove izbore bez promene izbornih uslova i sistema, jer takvi izbori ne bi imali smisla.

Kako navodi, novi izborni sistem mora da odgovori i na zahteve i potrebe manjina, koje čine 20 odsto stanovništva u Srbiji, uključujući i Albance.

-Ovo je šansa da Albanci izađu sa zahtevom za rezervisana poslanička mesta u Skupštini, za postizanje simetrije sa Skupštinom Kosova – kaže Mustafi.

Inače, Srbima na Kosovu i Metohiji zagarantovano je 10 mesta u kosovskoj skupštini.

Na parlamentarnim izborima u Srbiji prošle godine albanska zajednica dobila je jednog predstavnika u parlamentu (Šaipa Kamberija) i to posle više ponavljanja glasanja na biračkom mestu u Velikom Trnovcu.

Opuštena atmosfera na glasanju u Trnovcu, nazire se kraj izborne sage

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *