Dan oslobođenja Bujanovca: Da znaju mlade generacije (foto)

Piše: I. Jovanović

Dimitrije Dimitrijević

Bujanovac, 7. septembar 2023. Obeležavanje Dana oslobođenja Bujanovca u Drugom svetskom ratu treba da podseti mlade generacije, koje su imale sreće da ne žive u tom vremenu, na tok tog, po gubicima u ljudstvu i materijalnom razaranju, strašnog svetskog rata – poručio je danas Dimitrije Dimitrijević, predsednik bujanovačkog SUBNOR-a na obeležavanju 79-godišnjice oslobođenja Bujanovca.

Polaganjem venaca i cveća na spomenik žrtvama fašističkog terora u gradskom parku, skojevcima Aleksandru Stankoviću, Josifu Janjiću i Stojanu Vasiljeviću, u četvrtak je obeležen Dan oslobođenja Bujanovca u Drugom svetskom ratu.

 

Dimitrijević je podsetio da su na području Bujanovca i okoline okupatori i njihovi pomagači ubili preko 600 civilnih lica, da nije bilo naseljenog mesta u kojem nije bilo zločina i da su isti vršeni, osim prema Srbima, i prema pripadnicima ostalih nacionalnosti.

Među civilnim žrtvama bili su Aleksandar Stanković, Stojan Vasiljević i Josif Janjić.

-Bugarski fašisti su inernirali u logore i na prinudni rad u Bugarskoj preko 1000 građana, spalili u Bujanovcu i selima više stotina kuća i drugih zgrada, plačkali sve što im je zapalo za oko i vršili druga zločinačka i krivična dela – podsetio je Dimitrijević.

Pored predstavnika boračke organizacije, obeležavaju Dana oslobođenja Bujanovca prisustvovali su i položili cveće i vence i potomci boraca NOR-a, predstavnici lokalne samouprave, Koordinacionog tela za jug Srbije, organa bezbednosti i javnih ustanova.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *