Bujanovački SUBNOR obnovio spomenik na Kiseloj vodi

Piše: I. Jovanović

Dimitrije Dimitrijević

Bujanovac, 8. septembar 2023. Rekonstrukcija spomenika na Kiseloj vodi, posvećenog Bujanovčanima koje su fašisti streljali u Drugom svetskom ratu, završena je u četvrtak, kaže za naš portal predsednik bujanovačkog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkih ratova (SUBNOR) Dimitrije Dimitrijević.

Spomenik Aleksandru Stankoviću i Josifu Janjiću na Kiseloj vodi, skojevcima streljanim 1943. na tom mestu, bio je potpuno ruiniran, porušen pre više od deset godina, ali je SUBNOR uradio kompletnu restauraciju i sređivanje okoline, pa ova lokacija, nekada omiljeno izletište, sada izgleda kako dolikuje.

-Rekonstrukcija Spomen česme počela je još 2020. godine, ali je zbog korone sve stopirano. Trebalo je otvaranje da bude 4. jula ove godine, na Dan boraca, ali su nas vremenski uslovi sprečili da doteramo kamen – kaže Dimitrijević.

Rekonstrukcija spomenika, kako kaže, koštala je oko 130.000 dinara, u šta su uračunati nova spomen ploča, kamen i rad majstora.

Na fotografijama ispod možete videti kako je spomen česma, podignuta 1954. godine, izgledala prethodnih desetak godina.

 




One thought on “Bujanovački SUBNOR obnovio spomenik na Kiseloj vodi

  1. Jovan Stojkovic

    Velika pohvala za gospodina Dimitrija-Mikija koji je otvorio spomenik. Medjutim, ne treba zaboraviti i veliko zalaganje i gospodina Dragana Buze (skoro preminulog) i Bože i drugih koji su takodje ugradili veliki trud i zalaganje da se spomenik obnovi,

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *