Selo sa najviše dece u opštini Bujanovac nema igralište, nadležni obećavaju biće uskoro

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 11. septembar 2023. – U selu Božinjevac kod Bujanovca ne postoji nikakvo igralište iako u njemu živi oko 80-oro dece. Na ovu činjenicu upozorava meštanin Srđan Tomić, široj javnosti poznat kao Labadaba, koji je našoj redakciji poslao i fotografiju lokalnih mališana. Prema njegovim rečima, nadležni obećavaju već godinama da će selo dobiti mesto na kome deca mogu da se igraju i provode svoje vreme, ali sve je ostalo na obećanjima. On sa ponosom ističe da Božinjevac ima najviše dece od svih bujanovačkih sela. Predsednik Mesne zajednice Božinjevac Dalibor Tasić odgovara da selo uskoro dobija igralište jer je rešen imovinski spor između Železnice Srbije i škole u Levosoju.

Tomić, međutim, podseća da je igralište predsednik Vučić obećao još 2019, prilikom posete školi u Levosoju.

-Lično predsednik Srbije Aleksandar Vučić je obećao da će naše selo dobiti igralište, pa smo tražili zemljište od železnice koje nam je odobreno. Koliko znam to je pušteno na tender za izvođače radova, ali se ništa nije desilo. Konstantno nas obmanjuju svi, naročito iz Napredne stranke u Bujanovcu – objašnjava Tomić.

Vučić Srbima u Levosoju: Mirno spavajte

Tasić, ponavlja da je imovinski problem rešen:

-Čekali smo da se reši imovinsko-pravni odnos između železnice i škole u Levosoju. Sada je to rešeno, železnica je dala zemljište na korišćenje i čekamo da se počne sa izgradnjom, najavljuje Tasić.

Tomić sa svoje strane podseća i da je raniji ministar omladine i sporta Vanja Udovičić prilikom posete školi u Levosoju obišao teren kod železničke stanice i takođe obećao da će igralište biti napravljeno.

-Mi smo selo koje ima najviše dece u opštini Bujanovac (oko 80), a možda i šire, a koje nema ni igralište, ni školu, naša deca idu u levosojsku školu – kaže ogorčeno Tomić.

Samo se, kako kaže, čelnici SNS-a u Bujanovcu  bune za svoj interes, rade ono što njima odgovara, a selu ostaje „obećanje ludom radovanje“.

-Ja imam velike ćerke, meni igralište nije potrebno, ali ću sutra imati unuke, sramota je da selo nema mesto na kome deca mogu da se igraju, poenta je da tu decu zadržimo ovde. Iz Božinjevca je otišlo dvadesetak dece za poslednje četiri godine, većina njih van granica Srbije, oni će svoje porodice i kuće graditi tamo, jer ovde nema ništa, nikog nije briga za nas – dodaje Tomić.

On se, kako navodi, lično obratio diretoru Službe Koordinacionog tela Nenadu Mitroviću i pitao ga šta je uradio za vreme svog mandata.

-Rekao sam mu da sam ga glasao lično zbog igrališta, na šta mi je odgovorio samo „biće igrališta“ – kaže Tomić.

Tasić odgovara da je razgovarao i sa novim direktorom škole u Levosoju Aleksandrom Miloševićem koji mu je rekao da će izgradnja igrališta biti prioritet.

-Mi smo igralište, odnosno sportski teren, tražili od predsednika države i od Srpske Napredne stranke. Oni su nama obećali, ali mora da idemo preko škole, jer je ona vlasnik zemljišta – objašnjava Tasić.

Pored problema sa igralištem, meštani Božinjevca muku muče sa vodom već godinama, na šta se Tomić takođe osvrnuo tokom našeg razgovora.

-Što se tiče vodosnabdevanja našeg sela, pre dve godine urađena je podzemna buster stanica sa pumpama za izvlačenje vode, sad su sve pumpe potopljene, izgorele su i naše selo već dugo nema vodu. Tu je mnogo novca uloženo, trebalo je da naprave nadzemnu stanicu, ali naravno ništa ni od toga – objašnjava Tomić.

Labadaba, koji svoj život ne može da zamisli van opštine Bujanovac jer je, kako kaže, navikao da ovde živi, ne isključuje ni radikalna rešenja.

-Ostaje nam samo da radikalizujemo sve, da bukvalno zatvorimo selo, da niko ne ide u školu i na posao, da niko ne izlazi iz sela, pa da vidimo koliko smo vidljivi za ovaj sistem. Ne mogu da trpim nepravdu, to me ubija – kaže Tomić za kraj našeg razgovora.




One thought on “Selo sa najviše dece u opštini Bujanovac nema igralište, nadležni obećavaju biće uskoro

  1. Laser

    Ja poznajem labadaba čovek se bori to sto nije dovoljno obrazovan to je druga stvar al je upravu trebaju biti slozni i napad na predsednika opstine.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *