Humanitarna akcija: Ognjenu i njegovoj porodici je potrebna pomoć svih nas

Bujanovac, 12. septembar 2023. Ognjen Krstić (11), čija porodica je iz Bujanovca, a živi u Vranju, rođen je 18. aprila 2012. godine iz željene, uredno vođene i kontrolisane trudnoće. Redovnom opservacijom pedijatara nije primećeno nikakvo neželjeno ponašanje do drugog rođendana kada su simptomi autizma eksplodirali.

Ognjen je polako gubio do tada usvojen fond reči, udaljava se od ljudi i ulazi u fazu stalnog plakanja, nespavanja, tantruma… Roditelji se odmah obraćaju nadležnim zdravstvenim institucijama, ali bez uspeha.

Sa 7 godina Ognjen biva pregledan od strane pedijatra-gastroenterologa iz SAD, koji se bavi samo gastroenterologijom autistične dece koji konstatuje da je gotovo celokupan digestivni trakt pod upalom i izražava uverenje na enterokolitis. Već nakon par meseci uvođenja terapije pomenutog gastroenterologa vidi se poboljšanje: normalizuje se san, dete biva smirenije, prestaje konstantan neutešan plač, komunikacija biva lakša i bolja…

Roditelji su 2022.godine kontaktirali i neuroimunologa iz Moskve, gde je dijagnostifikovan autoimuni metabolički poremećaj mitohondrijska disfunkcija, hiperprolaktinemija, hiperamonemija. Ognjen je na neuroimunološku terapiju jako dobro odreagovao.

Godine pregleda, procedura, tretmana, putovanja, intervencija… iscrpeli su finansijska sredstva roditelja, te sada molimo ljude dobre volje da pomognu da Ogi nastavi sa lečenjem i tretmanima radi samostalnog života.

Novac potreban za tretmane matičnim ćelijama, genetska ispitivanja, laboratorijske analize, gastroenterološke preglede, specijalističke i kontrolne preglede, defektološke i logopedske tretmane, lekove i suplemente, Dr Melilo institut, feedback…

– Dete nam se promenilo u roku od mesec dana. Tantrumi, nervoza, nespavanje, neutešno plakanje, jednostavno, dete je tonulo u ponor, a mi nismo znali kako da mu pomognemo. Obratili smo se nadležnim zdravstvenim institucijama, mislim da ne postoji lekar kod kojeg nismo bili. Tada se javila sumnja na autizam, ali kod nas je praksa takva da se dijagnoza uspostavlja kasnije – kaže Ognjenova majka za RTV.

– Dete je rođeno zdravo i sa dvadesetak meseci je izgovaralo tridesetak reči, mama, tata, bata, seka… Razumeo je i prepoznavao sve, ispunjavao naloge, da bi se posle drugog rođendana sve to izgubilo i on to sada ne može. Može samo da kaže da ili ne – dodaje otac Miodrag.

Ognjenu su preporučeni samo defektološki tretmani koji nisu davali rezultate, a simptomi se nisu smirivali.

– Dete je stalno plakalo i vrištalo i najteže nam je bilo kada smo morali tek rođenu ćerku da sklonimo iz kuće, on je tada imao dve i po godine – navodi Maja.

Putem interneta, Ognjenovi roditelji su došli do američkog lekara koji se bavi gastroenterologijom autistične dece, koji je dete pregledao u Sofiji i otkrio upalne procese, od jednjaka do debelog creva.

Nakon dva meseca terapije, poboljšanje je bilo vidljivo, a onda su Krstići nastavili borbu za Ognjenovo ozdravljenje i došli do lekara iz Rusije koji je otkrio da dete ima i problem sa imunitetom i hipoksiju u mozgu, što je sve izazvano toksinima iz bolesnog crevnog trakta.

Dosadašnje terapije su pomogle mališanu da samostalno jede, da komunicira sa roditeljima i da ima miran san, ali je pred njim još mnogo lekarskih tretmana, koji mu mogu omogućiti još veći stepen funkcionalnosti, navode roditelji.

Očekuju ga detaljna genetska ispitivanja i tretman matičnim ćelijama koji pokazuje dobre rezultate u lečenju autistične dece. Roditelji su, do sada, sami finansirali lečenje sina, ali predračun troškova za naredni period pokazuje da im treba oko 90 hiljada evra, što je previše za porodicu koja godinama izdvaja novac za tretmane u zemlji i regionu, a vreme je i u ovom slučaju odlučujući faktor.

– Njemu još godinu-dve ili najviše tri, može da se pomogne, a mi nismo u mogućnosti da sve to isfinansiramo, mada bi nam to bilo najlakše, da svoj teret nosimo sami – navodi Miodrag Krstić.

Porodica moli sve ljude dobre volje da pomognu Ognjenu u borbi za lakši i lepši život tako što će preko Fondacije „Humanost bez granica“ poslati SMS sa brojem 168 na 2407.

Uplate za pomoć u lečenju mogu da se izvrše i na dinarski i devizni račun korisnika i putem E-doniraj internet plaćanjem platnim karticama iz celog sveta, kao i preko PayPal-a.

Cena SMS poruke iznosi 200 dinara.

PDV se ne naplaćuje. Mogućnost slanja SMS-a imaju korisnici MTS, Yettel, A1 i Globaltel mreže.

Pomozimo Ognjenu!

SMS: 168 na 2407

Dinarski račun: 160-6000001695598-32

Devizni račun: 160-6000001696087-20

IBAN: RS35160600000169608720

SWIFT-BIC/DBDBRSBG

Skeniraj i doniraj: NBS IPS QR kod

Online donacije: E-doniraj, PayPal




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *