Pozorište: Dobre žene bujanovačke

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 12. septembar 2023. – Predstava „Sve o ženama“, koja je premijerno izvedena u ponedeljak u Domu kulture u Bujanovcu, pobrala je simpatije publike koja traži više ovakvih sadržaja u našem gradu. Uskoro se očekuje i prva repriza, a predstava će onda svoj život nastaviti na gostovanjima širom Srbije, kao i na festivalima.

-Mnogo mi se dopala predstava, mislim da treba više ovakvih dešavanja da bude u Bujanovcu, a glumci amateri su kao profesionalci – kaže jedna Bujanovčanka.

Oduševljenje dele i glumice koje su skoro sat i po blistale na „daskama koje život znače“, baveći se različitim odnosima između različitih žena, predstavljajući ih kroz prijateljstvo, rivalstvo i ponos. Odnos između koleginica u firmi, rivalstvo između prijateljica, dinamični odnosi u jednoj porodici u kojoj dve sestre ne razgovaraju godinama, i na kraju štićenice doma za stara lica jesu teme kojima se bavi predstava „Sve o ženama“.

-Prezadovoljna sam, spremali smo predstavu mesecima unazad, jer je jako teška i zahtevna, traži emociju i potpuno predavanje. Možda je u nekim segmentima moglo bolje, ali imajući u vidu da je premijera delo koje se tek rodilo, verujem da ćemo vežbanjem kroz reprize doći do savršenstva – kaže za Bujanovačke Marija Backić, članica Bujanovačkog amaterskog pozorišta punih devetnaest godina.

Njena koleginica Sanja Stojanović Tasić dodaje da je zadovoljna pre svega zbog činjenice da je u Bujanovcu izvedena predstava, inače delo Mira Gavrana, koja je nastala 2010. godine i održava se širom sveta.

-Ovo delo hrvatskog autora izvedeno je u preko trideset pozorišta širom sveta. Naš plan je da predstavom obiđemo najpre Srbiju, a onda možda i da gostujemo u nekoj zemlji u regionu. Pozvani smo takođe da učestvujemo na takmičenju u Novom Sadu, čemu se posebno radujemo – kaže Sanja kojoj je ovo druga predstava u BAP-u, jer je njegov član tek godinu dana.

Prvi čovek BAP Ljubiša Čolović kaže za naš portal da su glumice odradile dobar posao i da je, uprkos nekim sitnicama na kojima treba još raditi, generalni utisak pozitivan.

Nušićevo “Sumnjivo lice” na daskama Doma kulture, bujanovačka publika željna pozorišta

-Tempo i dinamika su malo pali, ali to je pre svega zbog toga što nismo imali priliku da dovoljno vežbamo. To naravno nije zavisilo od Doma kultrure, naprotiv, već od nekih drugih okolnosti.  Dom kulture je nama mnogo izašao u susret i želeo bih da im se ovom prilikom zahvalim, posebno direktoru, jer se nadam da ćemo nastaviti saradnju – kaže Čolović.

Bujanovčani će imati priliku da najmanje još jednom, kako kaže, pogledaju predstavu „Sve o ženama“.

-Izuzetno sam zadovoljan publikom, iako sala nije bila puna bitno je da niko nije izašao u toku predstave, glumice su držale pažnju sve vreme, tako da posebnu zahvalnost upućujem svakom ko je večeras došao – naglašava Čolović.

Ovo je jako ozbiljan komad i nikada nisu radili jaču predstavu, stoga je veliki uspeh za njih, kako kaže, što su uspeli da ovo izvedu do kraja kako treba.

Dinamična i vedra predstava „Sve o ženama“, koja donosi svet žena u njihovom punom sjaju, rađena je po tekstu Mira Gavrana, a režiju i adaptaciju potpisuje Ljubiša Čolović.

Uloge tumače Suzana Trajković, Marija Backić i Sanja Stojanović Tasić, dok je za muziku u predstavi zadužen Đorđe Stoiljković.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *