Vučić i Kurti 14. septembra u Briselu

Bujanovac, 12. septembar 2023. Uz posredovanje Evropske unije u Briselu će 14. septembra biti održana nova runda dijaloga na visokom političkom nivou između predsednika Srbije Aeksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija.

Kurti je ovim povodom razgovarao sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Kako je saopšteno iz Kurtijevog kabineta, kosovski premijer je sa američkim izaslanikom razgovarao „o važnosti brze i potpune implementacije Osnovnog sporazuma i njegovog aneksa“.

„Premijer Kurti je izrazio spremnost da se aktivno angažuje na političkom sastanku na visokom nivou koji se održava u četvrtak u Briselu“, navodi se saopštenju.

Kurti se zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama na kontinuiranoj pomoći i podršci Kosovu.

Vučić i Kurti su krajem februara prihvatili Osnovni sporazum o normalizaciji odnosa na osnovu predloga Evropske unije, dok je marta dogovoren i aneks za njegovu implementaciju.

Sporazum predviđa rešavanje brojnih otvorenih pitanja između dve strane, ali je pao u drugi plan nakon podizanja tenzija na severu Kosova krajem maja, kada su albanski gradonačelnici ušli u opštinske zgrade uz pomoć policije, prenosi RSE.

Zapadne zemlje su zatražile hitno smirivanje situacije, te da se Priština i Beograd vrate dijalogu i implementaciji dogovorenog.

Kosovo je u međuvremenu izradilo administrativno uputstvo, čime se otvara put za raspisivanje novih izbora u opštinama sa srpskom većinom na severu a kako bi se situacija u tom delu normalizovala.

Predstojeći sastanak Kurtija i Vučića u Briselu će biti prvi od izbijanja krize na severu.




One thought on “Vučić i Kurti 14. septembra u Briselu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *