Zloupotreba zakona: I bujanovačke škole na meti

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 12. septembar 2023. (foto N1) – Škole u bujanovačkoj opštini već neko vreme su na meti pojedinaca koji flagrantno zloupotrebljavaju Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja bombardujući škole besmislenim zahtevima kojima traže potpuno nebitne informacije. Jedini cilj je naplata sudskih troškova u dogovoru sa advokatima koji podnose tužbe sudu ukoliko škole zakasne sa odgovorom ili uopšte ne odgovore, odnosno ako ne postupe u skladu sa pomenutim zakonom.

U poslednjem slučaju od 8. septembra izvesna Ljiljana iz Beograda tražila je od više bujanovačkih osnovnih škola informaciju o rashodima na ime materijalnih troškova i troškova goriva i energije i to za 2021. godinu, potvrđeno je našem portalu.

Škole imaju rok od 15 dana da joj odgovore ili će po sili zakona biti kažnjene sa do 50.000 dinara, koje idu u budžet države, ali i sa nekoliko desetina hiljada, možda i ćitavih 100.000 na ime sudskih troškova koje može da potražuje advokat tražioca infomacije.

Kako saznajemo u jednoj od škola, ovo je samo poslednji u nizu slučajeva klasične zloupotrebe Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

-Znate li koliko ćemo vremena utrošiti samo da bi odgovorili na poslednji zahtev? Neko fizičko lice iz Beograda traži podatke iz 2021. godine za potrošeno gorivo jedne seoske škole u opštini Bujanovac samo iz jednog razloga: Nadaju se da nećemo odgovoriti da bi to debelo naplatili. I radi se o velikom broju takvih zahteva, bukvalno nas bombarduju, kao da zaposleni samo time treba da se bave. Zloupotreba zakona je do te mere uzela maha da je postalo nepodnošljivo – kažu naši sagovornici.

Ovoga su svesni i u instituciji Poverenik za informacije od javnog značaja, koji smatraju da je zbog ovakvih persona neophodna određena izmena postojećeg zakona.

Ranije su na meti bile mesne zajednice u opštini Bujanovac, o čemu su Bujanovačke pisale.

Ljiljance u čudu, šta od njih traži izvesni Saša Kostić iz sela Dulan

Sada se očigledno škole suočavaju sa svojevrsnim napadima.

Poverenik takođe nije pošteđen, a Bujanovačke su pisale i o Vranjancu koji je ovu instituciju zatrpavao žalbama sa nadom da se neće rešiti u roku.

Vranjski maratonac smislio način za zaradu, zatrpao poverenika zahtevima




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *