fbpx

Od danas možete ostati bez vozila zbog saobraćajnih prekršaja

Bujanovac, 15. septembar 2023. Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, sa izmenama i dopunama kojima su pooštrene kazne, pa je sada moguće i oduzimanje vozila,  stupio je danas na snagu.

Pored privremenog oduzimanja vozila počiniocima najtežih prekršaja koji su u prethodne dve godine već načinili teži saobraćajni prekršaj, zakonom se predviđa i zabrana vožnje trotineta po pešačkim površinama i spuštanje starosne granice za vozače kamiona i autobusa, javlja Euronews.

U prekršaje zbog kojih će biti moguće oduzeti vozilo spadaju vožnja pod dejstvom alkohola sa preko 1,2 promila, odbijanje alko testiranja i testiranja na drogu.

Takva kazna predviđena je i za prekoračenje brzine u naselju za 80 kilometara na čas, van naselja 70 kilometara na čas, u zoni škole 60 kilometara na čas, u zoni usporenog saobraćaja 50 kilometara na čas.

Vozilo može biti privremeno oduzeto i zbog prevoza dece tamo gde nije predviđen prevoz putnika, preticanja vozila koje se zaustavilo radi propuštanja pešaka na pešačkom prelazu, preticanja kolone pod pratnjom i nepropuštanja vozila pod pratnjom.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *