Policija i deca na istom zadatku: Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo na trgu u Bujanovcu (VIDEO)

Piše: I. Jovanović

Mihajlo želi da postane policajac kad poraste

Bujnaovac, 15. septembar 2023. – Promocija projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“, koji realizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Ministarstvom prosvete, održana je u petak u centru Bujanovca za učenike osnovnih škola. Mališani su imali priliku da obuku delove uniforme policijskih službenika i interventne jedinice policije, kao i da se upoznaju sa opremom saobraćajne policije i opremom vatrogasaca sapsioca, ali i da se pobliže upoznaju kako se bezbedno prelazi preko pešačkog prelaza, i izbliza pogledaju policijsko vozilo i motocikl.

-Učenici prvog i drugog razreda osnovnih škola „Branko Radičević“ i „Naim Frašeri“ iz Bujanovca, „Vuk Karadžić“ iz Levosoja i „Muarem Kadriju“ iz Velikog Trnovca danas imaju priliku da se upoznaju sa projektom „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ i sa svim aktivnostima koje će u toku ove školske godine imati sa policijom u cilju podizanja bezbednosne kulture – kaže za Bujanovačke kapetan policije i pomoćnik komandira policijske ispostave Bujanovac Ivana Pavlović Đorđević.

Učenik prvog razreda OŠ „Branko Radičević“ Mihajlo kaže da mu se najviše dopala uniforma.

Sve sam probao, najviše mi se sviđa uniforma i voleo bih da postanem vatrogasac – kaže Mihajlo.

Kapetan Ivana Pavlović Đorđević objašnjava za Bujanovačke o kakvom projektu je zapravo reč.

Cilj projekta odnosi se na podizanje svesti kod učenika osnovnih škola o posledicama nasilnog ponašanja u stvarnom i virtuelnom okruženju, zatim na informisanje o načinu pomoći, podrške i zaštite od nasilja i diskriminacije, kao i usvajanje znanja i veština o bezbednom učešću u saobraćaju  i ponašanju u vanrednim situacijama – objašnjava Pavlović Đorđević.

Projekat se, kako kaže, sastoji iz dva dela. U okviru prvog dela, u toku prvog polugodišta planirano je sprovođenje po jedne radionice na temu prevencije vršnjačkog i digitalnog nasilja, u trajanju od 90 minuta, u svim odeljenjima petog i sedmog razreda, dok će u toku drugog polugodišta radionice biti realizovane u odeljenjima šestog i osmog razreda.

-U okviru drugog dela projekta, tokom prvog polugodišta planirano je sprovođenje po jedne radionice na temu bezbednost dece u saobraćaju i zaštita dece u vanrednim situacijama, u trajanju od 45 minuta, u svim odeljenjima prvog i drugog razreda osnovnih škola, dok će u toku drugog polugodišta ista radionica biti realizovana u svim odeljenjima trećeg i četvrtog razreda – dodaje Pavlović Đorđević.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Ministarstvom prosvete i poverenikom za zaštitu ravnopravnosti, Agencijom za bezbednost saobraćaja, uz podršku misije OEBS-a i drugih partnera, realizuje projekat „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ u školskoj 2023/24 godini.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *