Arifi stranim predstavnicima: Položaj Albanaca sve teži

Bujanovac, 16. septembar 2023. Reciprocitet u pravima koje imaju Srbi na Kosovu, sprovođenje Plana od 7 tačaka, prestanak pasivizacije prebivališta i diskriminacije Albanaca prilikom zapošljavanja, zahtevi su koje je predsednik opštine Bujnaovac Nagip Arifi izneo predstavnicima međunarodnih institucija koji su u petak boravili u Bujanovcu.

Arifi je na odvojenim sastancima razgovarao sa  šefom Misije OEBS u Srbiji Janom Bratuom, Visokim komesarom za nacionalne manjine Kairatom Abdrahmanovim i ambasadorom Evrospke unije u Beogradu Emanuelom Žiofreom.

Ministarka i ambasadori danas u Bujanovcu, sastanak sa predstavnicima Albanaca

-Obavestio sam gospodina Abdrahmanova da se od našeg poslednjeg susreta prošle godine situacija albanske manjine uopšte nije promenila i da se Albanci u Preševskoj dolini godinama suočavaju sa istim problemima – naveo je Arifi.

Po njegovim rečima, naglasio je nesprovođenje sporazuma potpisanih između Srbije i Kosova koji direktno utiču na interese Albanaca u Srbiji, kao što je priznavanje diploma i drugih dokumenata između ove dve države.  Istakao je i nedostatak udžbenika za srednjoškolce, pasivizaciju adresa, nesprovođenje plana od 7 tačaka koji je 2013. godine odobrila Vlada Srbije, kao i diskriminaciju pri zapošljavanju.

-Visoki komesar nas je uverio da će se sve navedeno rešiti sa domaćim i međunarodnim faktorom – kaže Arifi.

Šefu OEBS-a je rekao da se nepoštuje član 77. Ustava Republike Srbije od strane Vlade Srbije, tako da je i dalje prisutna diskriminacija pri zapošljavanju u državnim organima.

-Iako Albanci čine 30 odsto stanovništva u Pčinjskom okrugu, u vranjskoj bolnici, koja ima preko 700 radnika, broj Albanaca u ovoj ustanovi ostaje nula. Ista situacija je i u katastru, tužilaštvu, pravosuđu, policiji itd – navodi Arifi.

Dodao je da je tražio od ambasadora da “OEBS bude aktivniji u Preševskoj dolini, jer se nesuglasice oko dijaloga Kosovo-Srbija mogu odraziti na ovo područje”.

Na sastanku sa ambasadorom EU, kaže on, bilo je reči o nastavku zajedničkih projekata, među kojima je jedan od važnijih transfer stanica na gradskoj deponiji.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *