fbpx

Imate nelegalan objekat a trebaju vam struja i voda, evo kako da se legalizujete

Bujanovac. 18. septembar 2023. – Građani Bujanovca, koji žive u nelegalno izgrađenim objektima, do 15. oktobra mogu da podnesu prijave za priključenje na komunalnu infrastrukturu – struju, grejanje, vodu i kanalizaciju. To je omogućeno usvajanjem izmena i dopuna Zakona o ozakonjenju, a prijavljivanje je počelo 15. septembra.

U uputstvu koje se može preuzeti na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, piše da je priključenje moguće samo za jedan objekat ili stan istog vlasnika koji se koristi za stanovanje.

Kako se navodi, prijave se podnose lokalnim samoupravama, a vlasništvo nad objektom dokazuje se kupoprodajnim ugovorom, ugovorom o poklonu ili nekom drugom vrstom ugovora. Ukoliko nema takvog ugovora, kod notara se overava izjava da osoba živi u tom objektu zajedno sa svojom porodicom.

Opštine po prijemu prijave imaju 15 dana da izdaju potvrdu da je moguće priključenja objekata na komunalnu infrastrukturu. Ukoliko prijava bude odbijena moguća je žalba resornom ministarstvu koje ima rok od 5 dana da na nju odgovori.

Komunalna preduzeća, koja će priključiti objekate na svoju mrežu, nemaju pravo da traže dokaz o imovini ili statusu, jedino ih se tiču tehnički uslovi za priključenje i oni su u obavezi da radove obave po hitnom postupku, a ugovore će potpisavati po cenovniku koji važi i za sve ostale građane.

Na sajtu resornog ministarstva i opština objavljeno je uputstvo u kojem je objašnjena procedura prijave i potrebna dokumentacija, a u nastavku je možete pogledati.

 

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *