Stručnjaci ponovo upozoravaju na Koronu, bujanovačka respiratorna ambulanta radi u dve smene

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 18. septembar 2023. (Foto ar- Respiratorna ambulanta u Domu zdravlja Bujanovac radi bez prestanka u dve smene. Za sada nema značajnijeg porasta obolevanja od respiratornih bolesti, na koronu se testiraju samo onkološki i hematološki pacijenti, kaže za Bujanovačke direktorka Doma zdravlja Bujanovac dr Daliborka Pavlović.

Na pitanje da li se radi testiranje pacijenata na kovid infekciju, dr Pavlović odgovara:

-Po najnovijem stručno metodološkom uputstvu iz Batuta testiraju se samo onkološki i hematološki pacijenti i to PCR testovima ako je potrebno da se hospitalizuju, odnosno Ag-testovima ako imaju zakazane ambulante kontrole i imaju simptome respiratorne infekcije.

Rutinsko testiranje se, kako kaže, više ne radi .

-Preporuka je da se i dalje sva febrilna stanja i respiratorne infekcije sagledavaju kroz respiratornu ambulantu – dodaje dr Pavlović.

Epidemiolog Zoran Radovanović rekao je za N1 da mi moramo da se naviknemo da živimo sa koronom. Ono što je važno, kako kaže, jeste da su najgori talasi prošli i da ćemo mi sada imati povremene epidemijske talase.

„Biće ta bolest prisutna tokom cele godine, a u hladnim mesecima će biti više. Jedina stvar je da napravimo neku strategiju i da se prema tome ponašamo“, rekao je Radovanović.

Ono što je bitno, kako navodi, je da ukoliko čovek ima bilo koju respiratornu infekciju onda treba da ostane kod kuće i zbog sebe, ali i zbog drugih to važi i za kovid.

Novi sojevi korone su zapravo „potomstvo varijante Omikron“.

„Svi su oni slični i izazivaju praktično istu kliničku sliku, ali bitno je da je ona blaža od onih koji su izazivali prethodni sojevi. Ovaj Omikron i njeno potomstvo dovode do mnogo blaže slike, to je jedna strana medalje, a druga je da smo mi kao populacija mnogo otporniji“, ukazao je.

Procena je, ističe, da će svako od nas jednom u dve godine imati kovid – „to znači da oni koji su nemarniji imaće jednom u šest meseci, a oni koji se više paze imaće jedno u osam godina“.

Epidemiolog smatra da ljudi koji su zdravstveno osetljivi i sa hroničnim bolestima, trudnice ili mnogo starije osobe, spadaju u osetljive kategorije koje treba i dalje da budu vakcinisane.hiva)

Prema zvaničnim podacima, u proteklih nedelju dana u Srbiji se testiralo više od 7.000 građana, od kojih je 1.500 zaraženo.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *