Ima li života van Beograda: Bujanovac među 19 devastiranih opština u Srbiji

Bujanovac, 20. septembar 2023. – Bujanovac se nalazi među 19 opština u Srbiji koje spadaju u devastirane prema Uredbi o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave. U Pčinjskom okrugu je ukupno 6 devastiranih opština.

Iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju ističu da nove procene nisu vršene skoro 10 godina, te da bi uredba bila ažurirana u skladu sa prošlogodišnjim popisom inflacija devastiranih opština na jugu zemlje bila još veća, prenose Južne vesti.

Tončev traži više novca za jug Srbije

Stanovnici 11 beogradskih opština imaju prosečnu platu od 109.127 dinara, kaže Mitić i dodaje da je to 65,6% iznad republičkog proseka. On je takođe istakao da su, prema dostupnim podacima iz 2021. godine, iznad proseka bili samo Novi Sad, Lajkovac, Bor, Majdanpek, Požarevac i Kostolac.

Na drugoj strani su svi oni koji primaju daleko manje od proseka. Čak 32 opštine primaju u proseku ispod 50.000 dinara, a ukupno 138 opština i gradova prima ispod 60.000 dinara. Kada uporedimo Vračar sa najvećom prosečnom platom u Srbiji i Bojnik sa najnižom 45.019 dinara, prosečna plata na Vračaru je skoro 2,5 puta veća – kaže Tadija Mitić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Kao još jedan bitan faktor decentralizacije, ističe i to da se više od 50% ukupnih sredstava za sprečavanje nezaposlenisti “sliva” u region Grada Beograda, dodajući da je to region koji prema statističkim podacima ima najmanju nezaposlenost.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *