Zima, zima, e pa šta je: Bujanovčani spremni za grejnu sezonu

Učestali zvuk motornih testera po naseljima uveliko najavljuje dolazak grejne sezone, a ako u moru poskupljenja postoji dobra vest za građane, to je da su cene ogrevnog drveta iste, pa čak i niže u poređenju sa prošlom godinom i to od 800 do 1.000 dinara po kubiku. Dok je na jugu zemlje potrebno oko 7.000 dinara, u centralnoj i zapadnoj Srbiji cene za kubik su oko 8.500 dinara. Prosečna cena peleta je oko 35.000, a tona uglja se, u zavisnosti od vrste, može nabaviti i za oko 18.000 dinara. Centralno grejanje je u nekim gradovima već poskupelo, u drugima se takođe najavljuju veće cene, a gotovo izvesno je da će poskupeti i gas

Pišu: Bujanovačke, Južne vesti, Ozon Čačak i Glas Šumadije

                  *Potreba građana južno od Beograda je da imaju svoju nacionalnu mrežu. Ovaj tekst nastao je u okviru te inicijative koju čine medijske kuće Južne vesti, Ozonpress, Glas Šumadije i Bujanovačke

Bujanovac, 21. septembar 2021. (Naslovna foto JV) – Trenutne cene ogreva na jugu Srbije slične su onima u centralnom i zapadnom delu Srbije. Za kubni metar hrasta i buke potrebno je u Bujanovcu izdvojiti 7.000, borovog drveta 4.680, dok je kubni metar bagrema između 5.000 i 6.000 dinara.

Bujanovčani koji su se na vreme spremili za grejnu sezonu i ogrev nabavili u maju, izdvajali su za kubni metar između 6.000 i 6.500, za borovinu 4.000, buku 6.000, dok je kubni metar bagrema iznosio između 4.500 i 5.000 dinara.

Bujanovčanin Zlatko Krstić, koji se već četiri sezone greje na pelet čija je cena sada oko 35.000 dinara, kaže da u proseku potroši dve i po tone po sezoni i da mu je grejanje na pelet najisplativije.

Ranije smo se grejali na struju, ali to se uopšte ne isplati, računi su nam bili preko 1.000 evra po sezoni, zato smo prešli na pelet i nismo se pokajali – kaže on.

Zoran Jovanović praktikuje kombinaciju peleta i drva i kaže da je za predstojeću grejnu sezonu početkom maja već kupio 17 metara po ceni nešto nižoj od 6.000 dinara, a planira da uzme i dve tone peleta.

-Zbog velike kvadrature koju grejemo, ne isplati nam se samo pelet, probali smo dve godine da se grejemo samo na njemu, ali smo trošili 8 tona, što je preskupo. Kada je prošle godine cena peleta skočila odlučili smo da pređemo na drva, tako da su nam drva primarni način grejanja, a peletom zagrevamo kuću u prelaznom periodu – kaže ovaj Bujanovčanin.

Bujanovačka stovarišta: Nestašica peleta će potrajati

Trenutna cena ogrevnog drveta u Nišu i okolini kreće se od 7.500 do 8.500. U odnosu na prošlu godinu cene su niže, dok je cena peleta slična kao prošle godine – oko 35.000 dinara.

Šumsko gazdinstvo Niš do pre par meseci prodavalo je drva po ceni od 8.500 po kubiku sa prevozom, ali je prodaja završena. Cene za kubik drva u slobodnoj prodaji bile su tada slične kao u Šumskom gazdinstvu, a neke Nišlije snalazile su se da kupe i povoljnije.

-Još u maju smo kupili drva od čoveka iz Kuršumlije koga poznajemo i od njega kupujemo godinama. Tada smo platili 7.500 dinara po kubiku, sad je verovatno skuplje – kaže Nišlija.

Kubik drva pred zimu u Nišu košta od 7.500 do 8.000 dinara, u zavisnosti od vrste drveta. Iako je prošle godine cena išla do 10.000, tokom cele ove godine cena je ujednačena, a prodavci na niškom kvantašu kažu da će drva poskupeti tek kad padne sneg.

Ljudi kupuju tokom cele godine, neki uzmu ranije, neki uzimaju po par metara više puta, kako ko ima para. Prošle godine su drva bila skupa, gorivo je bilo skupo, sve je posupelo. I ove godine je sve skupo, ali drva neće drastično poskupeti jer je lepo vreme. Možda tek kad padne sneg, ali do tada će svi, verujem, obezbediti ogrev – kaže prodavac.

Ove godine pelet “drži cenu” od oko 35.000 dinara po toni, u zavisnosti od proizvođača i vrste. Ugalj je od svih energenata trenutno najjeftiniji i na niškim stovarištima se može naći od 18.000 do 22.000 dinara po toni, ali se, kažu prodavci, retko ko odlučuje za taj energent.

Nišlije koje imaju centralno grejanje ove godine plaćaće skuplje nego prošle jer je Gradsko veće sredinom avgusta usvojilo predlog Toplane o poskupljenju cene grejanja, pa će od oktobra varijabilni deo računa plaćati 7,11 dinara, umesto dosadašnjih 6,56 dinara po kilovat satu, što je poskupljenje od 8,42%. Ipak, mogu da se nadaju da će im biti toplije jer je ovog leta Gradska toplana menjala toplovode na na 11 lokacija u gradu.

I u svim većim gradovima na jugu cene su slične – u Pirotu cena ua kubik drva je od 7.000 do 8.000 dinara, a sečenje i cepanje se naplaćuju oko 700, 800 dinara. U Prokuplju se cene kreću od 6.500 do 8.000 dinara, slično je i u Svrljigu gde se kubik drva kupuje od 6.500 do 7.000 dinara, a tako je i u Leskovcu.

Pirotska i Leskovačka Toplana nisu poskupele cenu grejanja pred sezonu, ali postoje najave da će se to desiti pa građani mogu da očekuju uvećane račune.


 

Toplotne pumpe novi trend u Šumadiji

Toplotne pumpe postaju nov trend kada je reč o načinu grejanja u Kragujevcu, pa sve više novoizgrađenih stambenih zgrada prelazi na taj vid grejanja, kao i mnoge fabrike i hoteli. Deo Fijatove fabrike, u kojoj je smešten i vrtić, greje se preko toplotnih pumpi, uređaja pomoću kojih se toplotna energija prenosi iz jedne sredine u drugu, tako da se za utrošen kilovat električne energije na izlazu dobija ukupna toplotna energija od 3 do 7 kilovata.

Ipak, najveći broj stanovnika Kragujevca i dalje koristi centralno grejanje, a Gradsko veće je marta dalo saglasnost Energetici na odluku o poskupljenju pa je zaduženje za stan od 50 kvadrata sa 4.207 dinara poskupelo na 5.239 dinara, a za vlasnike stambenog prostora koji grejanje plaćaju paušalno, umesto dosadašnjih 84,14 dinara po kvadratnom metru, nova cena je 104,79 dinara.

Potrošačima koji zagrevanje stambenog prostora plaćaju na osnovu obračunate potrošnje, cena fiksnog dela povećana je sa 26,55 dinara na 49,62 dinara, dok je iznos varijabilnog dela smanjen sa 4,94 na 4,54 dinara. Nešto veće cene predviđene su i za zagrevanje poslovnog prostora.

Kada je reč o ceni gasa, direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je da će drugo poskupljenje ove godine biti do 10 odsto od 1. novembra, da će cena porasti sa 43 dinara po kubnom metru do 47 dinara i da će, ako prosečna potrošnja bude oko 400 kubika, to biti rast od oko 1.200 dinara po prosečnom računu u grejnoj sezoni.

Druge vidove grejanja poput drva, uglja i peleta koriste prigradska naselja i okolne kragujevačke opštine, a cena drva po kubiku iznosi oko 8.500 dinara.


U Čačku sve spremno i za daljinsko grejanje

Ceo sistem daljinskog je u operativnom stanju i spreman da ga u funkciju pustimo već danas, najavljuje Danko Ćalović direktor JP „Čačak“ koje vrši uslugu daljinskog grejanja.

Mi smo tokom leta radili stalne kontrolne i probe. Na svakih sedam dana puštali smo da prolazi voda kroz sistem. Mi iz ekoloških razloga kao energent u svim našim toplanama koristimo gas. Ugovorili smo i obezbedili dovoljnu količinu za predstojeću grejnu sezonu – kaže Ćalović.

Dodaje i da će najavljeno poskupljenje gasa uticati i na cenu grejanja, za koju smatra da neće biti veća od 14%.

Čačak je jedan od gradova sa najzagađenijim vazduhom, naročito u grejnoj sezoni, kada mnoga individualna domaćinstva koriste razne energente za grejanje pa i ugalj lošeg kvaliteta, prerađeno mašinsko ulje, otpadnu gumu… Ipak, oni koji se greju na drva, za kubik će morati da izdvoje oko 8.300, a iscepana koštaju 9.000, dok na cenu treba dodati i transport na području Čačka, koji košta 4.000 dinara.

U oglasima ogrevno drvo može se naći po ceni od 7.500 do 8.000 dinara po kubiku. Jeftinija varijanta je kupovina drva na terenu, gde se seče u šumi i tu je cena od 5.000 do 6.000 dinara po kubiku, na šta treba dodati i troškove prevoza.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *