Beauty rutina u četrdesetim – briga o zdravlju kao prioritet

Piše: Srbijanka Stanković

Bujanovac, 23. septembar 2003.Koliko ste samo puta čuli da naše navike i rutine u dvadesetimimaju veliki uticaj na zdravlje i lepotu kože kasnije u životu? No bez obzira na to da li smo negovali svoju kožu i brinuli u lepoti, činjenica je da se u četrdesetim godinama posebno moramoposvetiti beauty rutini.

Ukoliko želimo da naše lice, vrat i dekolte izgledaju sveže, dakoža bude elastična, lepa i zdrava, potrebno je da preduzmemoodređene korake. Za sve koji se bliže četrdesetoj, kao i one kojisu već zakoračili u petu deceniju, predlažemo svakodnevnenavike nege koje valja uključiti u svoju rutinu.

Hranite kožu spolja i iznutra

Ako želimo efikasne rezultate, negovanu kožu i besprekoran ten, uprkos godinama, moramo da se postaramo da dobije svepotrebne hranljive sastojke. Dakle, zdrava ishrana je osnova, a u stopu je prati nega i tretiranje kože odgovarajućim preparatima.Naš jelovnik u četrdesetim treba prilagoditi tako da se prvenstveno bazira na namirnicama visoke nutritivne vrednosti. Unos vitamina, minerala trebalo bi pojačati kako kroz hranu, tako i uz pomoć dodataka ishrani. Suplementi kolagena su dobriza kožu, a pogotovo oni proizvodi koji pored alfa kolagenasadrže i vitamin C, selen, cink. Svi ovi sastojci su ključni zanormalno funkcionisanje kože i njenu regeneraciju.

Zaštitite kožu od sunca

Tokom godina, naša koža je bombardovana slobodnimradikalima, vrstom nestabilnih molekula koji oštećuju našećelije. Ovo je zapravo prirodni proces u našem telu koje posebnopodstiču zagađenje i sunce. Zdravlje kože je naročito narušenoštetnim uticajima sunčevog zračenja.

Sunce daje UVB i UVA zrake koji mogu oštetiti našu DNK, proizvesti tamne mrlje i oštetiti lance kolagena i elastina, kojidrže strukturu kože. Usled prevelike izloženosti UV zračenju, naša koža postaje opuštena, sa finim linijama i borama, i gubisvoj pun i čvrst izgled.

Odlična krema za sunčanje može nas poštedeti mnogo nevolja izaštititi našu kožu od većine ovih oštećenja. Obavezno trebasvakodnevno koristiti SPF kremu sa zaštitom širokog spektra, koja pokriva i UVB i UVA zrake, i to tokom cele godine. Ovo jejedna od najboljih prevencija protiv starenja koju možemoučiniti za svoju kožu.

Pobrinite se za područje vrata i grudi

Mnoge žene se kod beauty rutine fokusiraju na lice i zaboraveda su vrat i dekolte takođe veoma važni za ukupan izgled. Upravo u ovim područjima koja su većinu vremena izloženasuncu, koža je posebno osetljiva. Zbog toga lako postajeopuštena, naborana i sa mnogo tamnih mrlja i tragova. Odličnastrategija da se ovim problemom pozabavite jeste upotrebaspecijalnih krema na bazi tretinoina, AHA kiselina i retinola.

Izgradite jutarnju i večernju rutinu nege

Svi starimo i ne možemo da zaustavimo ovaj proces. No, to ne znači da ne možemo da ga usporimo i učinimo da naša kožaizgleda graciozno i lepo. Rutina protiv starenja treba da se sastoji iz dva dela, odnosno iz redovnih i doslednih jutarnjih ivečernjih navika.

Jutarnja rutina

Kada se probudite ujutru, osvežite se i započnite dan upravobrigom o sebi. Umivanje i čišćenje lica je prvi korak kojipomaže da se pripremi ten za dan ispred nas. Koristite blage ineagresivne proizvode, kao i kremu za sunčanje koja nijepreviše masna.

Od velike koristi su preparati koji sadrže AHA kiseline (alfahidroksi kiseline) poput glikolne, mlečne, limunske i jabučne. Ovi proizvodi pomažu u u pilingu gornjeg sloja kože, napravljenog od mrtvih ćelija, a potom kiselina deluje tako štorazbija veze između tog sloja mrtvih ćelija i onog ispod njega.

AHA kiseline generalno deluju na površini kože, tako dapomažu kod problema kao što su tamne mrlje, neravnine ismanjenje pojave finih bora. Ujedno stimulišu proizvodnjukolagena u dubljim slojevima kože. Rezultate je sjajan ten iglatkiji osećaj.

Pored AHA kiselina, dobro je da u rutinu nege uključite ihidratantnu kremu koja sadrži ovlaživače (sastojke koji privlačevodu) i emolijense (ovo pomaže da se omekša spoljašnji sloj izadrži tu vlagu u koži). Potražite proizvod sa antioksidansimakoji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala (vitamin C, vitamin E, niacinamid, resveratrol).

Izbor hidratantne kreme u velikoj meri zavisi od vašeg tipa kožei specifičnih potreba. Oni sa masnom kožom mogu imati koristiod lagane hidratantne kreme sa ovlaživačima, ali bez teških uljaili emolijensa, jer se oni neće adekvatno apsorbovati i verovatnoće začepiti pore.

Suvoj koži će biti prijatnija krema sa bogatijom teksturom, saviše ulja poput slatkog badema i argan, ili omekšivača kao što ješi puter. Ovo će vam pomoći da omekšate i umirite kožu koja je sklona ljuštenju i zategnutosti.

Večernja rutina

Noćna nega kože podrazumeva tretmane i preparate koje trebakoristiti samo noću, kao i “teže” hidratantne kreme i ulja. Kao iobično, diktira je tip kože, kao i cilj koji želite da postignete.Kada je reč o rutini protiv starenja, najbolje je osloniti se najednostavne korake sa samo nekoliko proizvoda.

Odabir pravog sredstva za čišćenje je bitan prvi korak u režimunege kože. Idealno za uklanjanje kreme za sunčanje i teškešminke jeste preparat na bazi ulja. Njime se najlakše možeočistiti lice i pripremiti za predstojeće tretmane i serume.

Što se tiče izbora preparata za noćnu rutinu, najbolje je dapotražite one koji sadrže tretinoin ili bilo koji drugi retinoid, odnosno derivat vitamina A. Oni povećavaju promet ćelija, štoznači da ulaze u najdublji sloj kože i čine da se ćelije bržerazmnožavaju, pa koža bude zdravija i mlađa. Na tržištu postojimnogo derivata vitamina A, neke od njih možete pronaći u lokalnoj apoteci poput retinola.

Dopunite rutinu nege upotrebom organskih ulja kao što su uljejojobe ili šipka. Ulje šipka, na primer, ima antiinflamatornodejstvo, smanjuje fleke i idealno je za osobe koje imajuproblema sa aknama.

Na kraju, beauty rutina ne mora da bude komplikovana ni skupa. Budite realni u pogledu onoga što se može postići negom. Uzmalo brige dobićete zdravu i lepu kožu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *