Velika konferencija namenjena vaspitačima održana u Bujanovcu

Bujanovac, 23. septembar 2023.-Naučno-stručna konferencija „Preispitivnje uloga vaspitača, uloga digitalnih tehnologija i razvijanje projektnog pristupa u kontekstu primene novih osnova programa“ održana je u petak na Odseku visoke škole za vaspitače u Bujanovcu.

Konferencija je  posvećena nedavno preminuloj profesorki Odseka Visoka škola za vaspitače, dr Simoni Palčevskoj.

Konferenciju su otvorili zamenik predsednika Akademije dr Dragan Stojanović, rukovodilac Odseka, mr Marija Mojović Filipović, i predstavnik predškolske ustanove „Naša radost“ u Bujnovcu Frosina Kostić.

Oni su u svojim obraćanjima istakli višestruki značaj konferencije, kako po pitanju razmene znanja i iskustava tako i po pitanju dalje saradnje Akademije i predškolskih ustanova – kaže rukovodilac Odseka Visoke škole za vaspitače u Bujanovcu Marija Mojović Filipović.

Nakon pozdravne reči, plenarna izlaganja su prezentovale dr Zorica Stanisavljević Petrović, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu i Nataša Anđelković, master strukovni vaspitač u PU ,,11. april“, Novi Beograd.

-Izlaganja su bila organizovana u tri sesije kroz tematske oblasti: „Preispitivanje uloge vaspitača kao nosioca promena i inovacija u predškolskoj ustanovi“, „Digitalne tehnologije u vaspitanju i obrazovanju na ranom uzrastu: moguđnosti i nedoumice u kontekstu novih Osnova programa“ i „Integrisan pristup učenju kroz temu – projekat – nova realnost u predškolskom vaspitanju i obrazovanju“ – objašnjava Mojović Filipović.

Učesnici su, kako kaže, imali prilike za interdisciplinarnom razmenom znanja i iskustava kroz prezentovanje rezultata svojih teorijskih istraživanja i iskustava iz prakse, a sve u cilju unepređenja vaspitno-obrzovnog rada i što uspešnije primene novih Osnova programa – Godine uzleta.

Konferencija je okupila 40 izlagača autorskih i koautorskih radova, stručnjaka u svojim oblastima – profesore sa fakulteta i sa akademija, kao i vaspitače iz predškolskih ustanova – dodaje  Mojović Filipović izražavajući zadovoljstvo kako odazivom izlagača, tako i raznovrsnošću obrađenih tema u izlaganjima.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *