Zimnica: U Bujanovcu cene veće od prošlogodišnjih

Na ukus pravog, domaćeg ajvara ove godine u Srbiji neće uticati kvalitet paprike ili plavog patlidžana, već cene i kupovna moć – većinom ispod proseka van Beograda, pa je za prosečnu porodicu, da bi se ove jeseni spremila zimnica, potrebno izdvojiti najmanje stotinak evra. Mnogi se i zbog nedostatka vremena u trci za novcem odlučuju za već spremljene tegle u prodavnicama, ali i za onlajn kupovinu zimnice. Cena paprike u Nišu, Čačku i Kragujevcu i na jugu Srbije je trenutno oko 150 dinara, paradajz ide i do 200 dinara, koliko je već i plavi patlidžan. Trenutno najjeftiniji je kupus za koji treba izdvojiti od 60 do 80 dinara za kilogram

Autor:Južne vesti, OzonPress, Glas Šumadije, Bujanovačke

                *Potreba građana južno od Beograda je da imaju svoju nacionalnu mrežu. Ovaj tekst nastao je u okviru te inicijative koju čine medijske kuće Bujanovačke, Južne vesti, Ozonpress i Glas Šumadije 

Bujanovac, 26. septembar 2023. – Ajvar, paradajz u flašama, kornišoni u teglama i kiseli kupus u buradima samo su neki od načina po kojima se tradicionalno ostavlja zimnica u mnogim bujanovačkim domovima. Ono što, pored kvaliteta povrća, najviše zanima kupce jesu cene, a one su nešto veće u odnosu na prošlu godinu.

Prodavci kažu da se najviše kupuje paprika i da je 30 kilograma prosek, mada ima i onih koji kupuju i više, a ajvarka košta od 100 do 150 dinara.

Cena paradajza kreće se od 150 do 180 dinara, mada se veća količina ovog povrća može kupiti i po nižoj ceni, jer gajba od 10 kilograma paradajza košta 700 dinara.

Plavi patlidžan je 220 dinara po kilogramu Cena zelenog paradajza se kreće od 120 do 150 dinara. Za svežu papriku rezanku potrebno je izdvojiti 250 dinara po kilogramu, dok je niz suve rezanke 1.000 dinara.

Oni koji, osim ajvara, stavljaju i kiseo kupus i kornišone, treba da izdvoje 70 dinara za kilogram kupusa i 120 dinara za kilogram kornišona.

Bogata ponuda ponedeljkom (Foto Bujanovačke)

Uzevši u obzir poskupljenje i visoke cene, manjak vremena i previše obaveza, nije neobično kada se pojedini i ne odluče za pripremu zimnice. Dimitrije Dimitrijević je već, kaže, sa svojom suprugom pripremio većinu zimnice.

-Napravili smo 17 tegli ajvara od ukupno 30 kilograma paprike, 4 kilograma rezanke i 5 kilograma plavog paradajza. Barenu papriku smo stavili u tegli od 5 kg, a tu su i feferoni, ljutenica i 15 flaša paradajza, tako da smo mi spremi za zimu – kaže Dimitrijević.

S obzirom na to koliko posla i vremena iziskuje priprema zimnice, ima i onih čija je odluka kupovina gotovog proizvoda, pa Jelena Stanković kaže da nema vremena da sprema zimnicu i da joj je mnogo lakše da kupi gotov proizvod.

-Kad izračunam koliko mi para treba da kupim povrće i na to dodam vreme koje je potrebno za spremanje zimnice, lakše mi je da kupim i više mi se isplati. Kupila sam gotov ajvar po ceni od 390 dinara za 450 gr, bio je na sniženju u jednom marketu. Videla sam da ima i šarena salata u tegli, ljutenica, cvekla i kornišoni, tako da ću i to da kupim kao gotov proizvod, nemam nameru da spremam – kaže Jelena iz Bujanovca.

Kad Bujanovčani prave ajvar: Paprika sa tezge direktno na kube

Bogata ponuda u Nišu

Ponuda na Tvrđavskoj pijaci u Nišu je bogata, a najtraženija je paprika. Domaćice ističu da im nije problem da izdvoje koji dinar više za kvalitetniji proizvod. Ipak, imaju svoje recepte koje su jeftinija varijanta omiljenih jela njihovih porodica.

Iako su prodavci na Tvrđavskoj pijaci u Nišu već spremili gotove tegle ajvara za one koji su “lenji”, kažu da i dalje ima domaćica koje same kuvaju ajvar, a za pripremu najčešće biraju “kurtovku” – mesnatu i ne mnogo vodenu papriku koja se lako peče i ljušti. Niška domaćica Snežana Mišić ima svoj recept za tradicionalno srpsko jelo, ali osim ajvara za svoju porodicu ove godine priprema još dva specijaliteta.

-Spremaćemo “lovačku paštetu” – to je kombinacija plavog patlidžana, crvene paprike, paradajza i šargarepe. Sličnog je ukusa kao ajvar, ali je jeftinija varijanta ajvara. Ove godine isprobaću i novi, interesantan recept koji sam dobila, a to je “malidžano”. Tu ide pečena zelena mesnata paprika, plavi paradajz i senf. Ima zelenkastu boju i specifičan ukus – priča Snežana.

Različite varijante ajvara domaćice biraju da spreme zbog visoke cene paprike, koja na Tvrđavskoj pijaci u Nišu ide od 120 do 180 dinara. Velika je potražnja i za paradajzom koji košta od 80 do 150 dinara, kupusom 60-80 i šljivama 60-100 dinara. Povrće i voće je na niškom kvantašu jefinije za dvadesetak dinara, ali ga domaćice zaobilaze jer ne znaju kakav će proizvod dobiti u džaku.

Slične cene su i u ostalim gradovima na jugu Srbije, a na njih najviše utiče rod koji je kod nekih proizvođača smanjen zbog čestih kiša i nevremena tokom leta, ali i pored toga, i ove jeseni se najpoznatije po paprici selo Donja Lokošnica crveni od venaca najsočnijih crvenih paprika od specifične sorte koji krase kuće i pomoćne zgrade u tom leskovačkom kraju, pa će tucana paprika biti neizostavni deo mnogih jela.

Lovačka pašteta, specijalitet sličan ajvaru

Zimnica u Kragujevcu skoro da se i ne kupuje

U okolini Kragujevca, naročito u selima oko Rekovca i Topole, postoje brojna domaćinstva koja preko društvenih mreža prodaju već pripremljenu zimnicu.

Cena tegle domaćeg ajvara je kod njih 800 dinara, pa se mnogi odlučuju da na taj način obezbede zimnicu, što je, kažu, povoljnije zbog toga što ne mora da se odjednom izdvoji veća količina novca.

U Šumadiji se paprika kupuje po ceni od 100 do 160 dinara, a cene idu i čak do 250 dinara, kornišoni su od 120 do 200 dinara, karfiol od 160 do 200, paradajz od 170 do 250, a plavi paradajz je sa 80 poskupeo na 200 dinara. Najjeftiniji je kupus i on se može pazariti po ceni od 60 do 80 dinara za kilogram.

Ekonomska klima u Kragujevcu tradicionalno se prvo oseti na pijaci. Doduše, na malim tržnicama po naseljima, pošto je glavna već četvrtu godinu u „rekonstrukciji“, pa se poljoprivredni proizvodi mogu kupiti na trotoarima obližnjih ulica, a prodavci za Glas Šumadije kažu da se zimnica ove godine gotovo ne kupuje.

-Narod kupuje po kilogram, dva, ne kupuje da ostavlja zimnicu. U ovo vreme, sećam se, uzimali su na gajbe, a sada po kilo – kaže čovek za tezgom na pijaci u gradskom naselju Bubanj.

I njegov kolega sa tezge pored priča da je „nula potražnja“, ali i da su cene veće u odnosu na prošlu godinu. Na toj pijaci je, recimo, cena plavog paradajza za jedan dan sa 80 skočila na 200 dinara.

U Čačku cene evropske, plate ispod proseka

Na pitanje da li je isplativije pripremati ili kupiti gotovu zimnicu i Čačani zaključuju da je, bez obzira za koju opciju se opredelili, trošak ogroman i kućni budžet to teško može da podnese.

Kilogram paprike se kreće od 110 do 250, a prošle godine u isto vreme od 50 do 200 dinara, kilogram paradajza je od 120 do 180 dinara, a pre godinu dana 60 do 120 dinara.

-Cene na čačanskoj pijaci su evropske, a plata ispod republičkog proseka države Srbije, pa ti budi domaćica u Čačku i spremi zimnicu za mnogočlanu porodicu, a da ne zapadneš u dugove – zaključuje jedna domaćica.

Kada kupite jeftiniju papriku od 110 dinara u gajbi ili džaku, često bude da ste zapravo kupili „mačku u džaku“ jer pola paprike morate da bacite pošto je „kvalitet“ u skladu sa cenom i ispostavi da je trošak isti kao da ste kupili onu od 200 dinara.

Zaključak je da se može naći zimnica po povoljnijim cenama, obično je reč o robnim markama ili na nekim akcijama, ali su ti proizvodi obično lošijeg i sumnjivog kvaliteteta.

Kvalitetna i zdrava zimnica ipak je, bar za mnoge, postala luksuz.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *