Lutviu: Umesto Albanca, Vranjanka izabrana za sudiju za prekršaje u Preševu

Objava predsednika NSA

Bujanovac, Preševo, 2. oktobar 2023. – Zbog toga što je za sudiju za prekrašje u Preševu izabrana Vranjanka, a u planu je da isti položaj u Bujanovcu dobije osoba iz Surdulice, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Nevzad Lutviu tvrdi da na delu imamo nastavak diskriminacije Albanaca i „kršenje zakona“.

„U Sudu za prekršaje u Preševu, na poslednjem konkursu za sudije, primljeni su je jedan Albanac i jedan Srbin, ali je izabrana Srpkinja iz Vranja, 40 km daleko od Preševa iako su se kandidovali i kandidati iz Preševa i Bujanovca koji su ispunili uslove za ovu poziciju“, navodi Lutviu.

Kako dodaje, NSA ima saznanje da će u bujanovačkoj jedinici Suda za prekršaje u Vranju biti postavljena osoba iz Surdulice.

„Iz Surdulice, koja je 60 km daleko od Bujanovca, uprkos činjenici da su se i na ovaj konkurs javila i dva albanska kandidata koji su ispunili uslove“, kaže predsednik NSA.

On u svojoj FB objavi citira Zakon o sudijama prema kome „tokom predlaganja za izbor sudije i tokom izbora sudije zabranjena je diskriminacija u bilo kojem obliku“.

Kako Lutviu tumači, Zakon o sudijama naglašava posebnu pažnju na nacionalni sastav stanovništva, odgovarajuće uključivanje nacionalnih manjina i poznavanje stručne pravne terminologije jezika nacionalnih manjina koji se koristi u toj sudnici.

„Dakle, Zakon se krši upravo prilikom izbora sudija, pa zamislite kakvu pravdu možemo očekivati od njih“, zaključuje Lutviu.

Sinani: Najniže plate u Bujanovcu i Preševu potvrđuju diskriminaciju Albanaca




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *