General Mojsilović: Vojska Srbije nije planirala upad na sever KiM

Bujanovac, Beograd, 2. oktobar 2023. (Foto Ministarstvo odbrane) – Načelnik Generalštaba Milan Mojsilović izjavio je da nije bilo povećanja borbene gotovosti Vojske Srbije, već samo pojačanih aktivnosti u Kopnenoj zoni bezbednosti. Dodao je da u Kopnenoj zoni ima 4.500 angažovanih pripadnika VS. On je demantovao da je Milan Radoičić bio na obuci na Pasuljanskim livadama, prenosi N1.

On je demantovao da je Vojska planirala upad na Kosovo, kao što je naveo kosovski ministar policije Dželjaj Svećla.

Govoreći o optužbama iz Prištite u vezi sa Milanom radoičićem, on je naveo:

„Milan Radoičić nije učestvovao na obuci na Pasuljanskim livadama, nije ispalio nijedan metak, niti je ispalio bilo koju granatu, nije prisustvovao tim aktivnostima. Ponavljam, nije učestvovao, niti je prisustvovao obuci. U par navrata je bio pozivan na vežbe, ali se nije odazivao. A šta Radoičić radi na privatnom imanju, nije stvar Vojske Srbije“, podvukao je Mojsilović.

On je rekao da, u skladu sa naređenjima vrhovnog komandatna, nije bilo podizanja pune borbene gotovosti, već isključivo pojačano prisustvo i angažovanja jedinica u kopnenoj zoni bezbednosti i u zahvatu administrativne linije.

„Nakon izbijanja bezbednosti krize, Vojska Srbije je podigla prisustvo u kopnenoj zoni bezbednosti. Već 25. septembra je 8.35 bila brojna veličina angažovanih pripadnika, ne samo za obezbeđenje administrativne linije u kopnenoj zoni bezbednosti, već i u sastavima jedinica koje lociraju i razmešteni su blizu administrativne linije. Iz vojničkog ugla smatram da su svi komentari na brojnu veličinu Vojske Srbije totalno nepotrebni“, rekao je Mojsilović.

Podsetio je i na bezbednosnu krizu u decembru 2022. godine smo imali slično , kao i u maju 2023.

„Na osnovu naređenja vrhovnog komandata i predsednika Srbije,Vojska Srbije je u navedena dva događaja podigla borbenu gotovost na najviši nivo i u oba događaja imala angažovano 14.000 pripadnika. U ta dva događaja nikome nismo parali oči“, napomenuo je on.

Vučić: U Banjskoj se borile i osobe iz Preševa, među njima počinilac najtežih krivičnih dela

 

Mojsilović se osvrnuo i na saopštenje iz Vašingtona i Brisela koje se, kako je rekao, odnosi na prekomerno angažovanje vojske Srbije u zahvatu administrativne linije.

„U navedenom saopštenju izražen je visok nivo zabrinutosti brojnim stanjem tehnike i ljudstva Vojske Srbije koja je angažovana u zahvatu administrativne linije i na pravcima koj iizvode sa teritroije Kosova i Metohije u centralni deo Republike Srbije“, istakao je Mojsilović.

Kurti objavio spisak zaplenjenog naoružanja, vozila i novca u Banjskoj




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *