PROMO TEKST

Nekoliko saveta za savršen travnjak

Potrebno je mnogo truda kako bi vašim gostima “pala vilica” kada ugledaju perfektno uređen travnjak u vašem dvorištu. 

Nega travnjaka uključuje kombinaciju jednostavnih dnevnih i nedeljnih zadataka koje možete da uradite sami ili, ukoliko je to neophodno, uz pomoć stručnjaka.

U nastavku teksta pronaći ćete osnovne informacije o održavanju vašeg travnjaka koje će vam pomoći da travnjak dovedete do savršenstva.

Za početak sve isplanirajte

Pre nego što započnete bilo koji korak u nezi travnjaka, ključno je imati dobar plan. Planiranje vam pomaže da budete organizovani i da ostvarite ciljeve koje ste postavili.

Odredite da li će celokupna travnata površina biti uređena do tančina i koliki ste budžet spremni da izdvojite na njegovo održavanje i vremenski okvir koji će biti neophodan kako biste optimalno uredili travnjak.

Odredite i nabavite svu neophodnu opremu za ovaj zadatak. To uključuje sredstva za zalivanje, đubrenje, kosilicu – bilo da je to ručna ili samohodna kosačica i još mnogo toga. Nakon što ste obezbedili sve ovo, možemo se dati na konkretne korake nege vašeg travnjaka.

Priprema zemljišta

Osnova svakog odličnog travnjaka počinje zdravim zemljištem. Pre nego što uopšte pomislite na sejanje semena trave ili postavljanje tepih trave (rolo trava), važno je da pravilno pripremite zemljište. Sprovedite test zemljišta kako biste utvrdili pH nivo i nivo hranljivih materija. Većina trava preferira pH vrednosti između 6 i 7. Ako je vaše zemljište previše kiselo ili alkalno, možda će biti potrebno da ga izmenite uz pomoć kreča ili sumpora.

Nakon što ste prilagodili pH vrednost, razmislite o dodavanju organske materije kako biste poboljšali strukturu zemljišta i zadržavanje hranljivih materija. Kompost, dobro istruljeni stajnjak ili tresetna mahovina su odlični izbori. Koristite motokultivator kako biste ove dodatke izmešali u gornjih nekoliko centimetara zemljišta.

Izbor vrste trave

Izbor pravog tipa trave za vašu regiju i klimu je ključan. Trave koje vole hladnu sezonu dobro uspevaju u severnim klimama, dok trave koje vole toplu sezonu, kao što su bermuda (obična zubača), zojzija i svetog Avgustina (koje se u Srbiji najčešće i koriste), dobro uspevaju na jugu.

Razmotrite faktore kao što su izloženost suncu, količina padavina i temperaturne oscilacije u vašem području pri odabiru semena trave ili tepih trave. Posavetujte se sa lokalnim rasadnikom ili službom za za stručne savete o najboljim sortama trave za vaše područje.

Pravilno sejanje

Ako sadite travnjak od nule, imate dve glavne opcije: sejanje ili postavljanje tepih trave. Sejanje je ekonomičnije, ali je potreban duži vremenski period da rezultati budu vidljivi. Postavljanje tepih trave pruža trenutni travnjak, ali može biti skuplje.

Za sejanje trave pratite sledeće korake:

  • Pripremite zemljište kao što je gore navedeno.
  • Koristite rasipač za ravnomerno raspoređivanje semena trave.
  • Lagano posadite seme u zemljište.
  • Redovno zalivajte i održavajte zemljište konstantno vlažnim dok trava ne dostigne željenu visinu.

Za postavljanje tepih trave koraci su sledeći:

  • Pripremite zemljište kao što je gore navedeno.
  • Postavite tepih travu u poređanom obrascu, kao cigle na zidu, kako biste izbegli šavove.
  • Nakon instalacije, temeljno zalijte tepih travu i održavajte je konstantno vlažnom dok se ne ukoreni.

Zalivanje

Pravilno zalivanje je ključno za zdrav travnjak. Novi travnjaci  zahtevaju češće zalivanje kako bi uspostavili korene. Kako trava sazreva, pređite na dublji, ređi raspored zalivanja. Rano jutro je najbolje vreme za zalivanje, jer omogućava travi da se osuši pre noći, čime se smanjuje rizik od bolesti.

Ukoliko je vaš travnjak nešto veće površine, koristite sistem za prskanje ili crevo sa prskalicom kako biste obezbedili ravnomerno snabdevanje vodom. Izbegavajte preterano zalivanje, jer ono može dovesti do plitkog rasta korena i povećati osetljivost na bolesti. Opšta smernica je da obezbedite oko 2,5 centimetara vode nedeljno, uključujući padavine.

Košenje trave

Košenje je redovni zadatak nege travnjaka, ali često se radi na pogrešan način. Pratite ove savete za košenje kako biste održavali zdrav travnjak:

  • Nikada ne odstranjujte više od trećine visine trave u jednom košenju.
  • Održavajte oštre noževe na kosilici kako biste osigurali čiste rezove.
  • Promenite smer obrasca košenja kako biste izbegli zbijanje zemljišta.
  • Prilagodite visinu košenja na osnovu tipa trave i sezone. Trave koje vole hladnu sezonu treba kositi na visinu od 6,5 do 9 centimetara, dok su trave koje vole toplu sezonu obično najbolje na visini od 2,5 do 5 centimetara.
  • Ostavite pokošenu travu na travnjaku da biste obezbedili prirodne hranljive materije.

Đubrenje

Pravilno đubrenje je ključno za održavanje bujnog i zelenog travnjaka. Različiti tipovi trava i regioni mogu zahtevati različite rasporede đubrenja, pa je važno pratiti lokalne smernice i preporuke. Nekoliko glavnih pravila kada je u pitanju đubrenje jeste:

  • Koristite sporo otpuštajuće granulirano đubrivo sa pravilnom ravnotežom azota, fosfora i kalijuma.
  • Đubrite u proleće i jesen kada trava aktivno raste.
  • Izbegavajte đubrenje tokom vrućih, suvih perioda, jer to može stresirati travu.
  • Razmotrite povremeno testiranje zemljišta kako biste utvrdili specifične deficijencije hranljivih materija i prilagodili plan đubrenja prema potrebi.

Kontrola korova i štetočina

Glavni neprijatelj lepog i zdravog travnjaka jeste korov i on, pored zdravlja, može uticati na celokupan izgled dvorišta. Kako biste ovu situaciju držali pod kontrolom, možete učiniti sledeće:

  • Održavajte zdrav i gust travnjak, jer gusta trava može nadmašiti korove.
  • Ručno uklanjajte ili tretirajte korove čim primetite njihovu prisutnost.
  • Primenjujte herbicide pre pojave korova u proleće kako biste sprečili klijanje semena korova, ali budite svesni da herbicide treba korisititi umereno i samo kao poslednju opciju jer oni mogu imati negativne posledice po zdravlje ljudi.
  • Koristite post-emergentne herbicide po potrebi za tvrdokorne korove, pažljivo prateći uputstva proizvođača.

Pazite na uobičajene štetočine i bolesti travnjaka kao što su ličinke, bube, smeđe mrlje ili gljivične infekcije. Rano otkrivanje je ključno za efikasno lečenje travnjaka. Redovno pregledajte travnjak, koristite prirodne predatore i, ukoliko je potrebno, primenjujte fungicide ili insekticide prema preporuci lokalnog rasadnika.

Aeracija – provetravanje

Aeracija travnjaka podrazumeva probijanje zemljišta i pravljenje malih rupa u njemu kako bi se omogućio protok vazduha, vode i hranljivih materija duboko u zonu korena. Ovaj proces pomaže u smanjenju zbijanja zemljišta i podsticanju rasta korena.

Aeracija se obično vrši u jesen ili proleće. Nakon aeracije, razmotrite i sadnju novih semena kako biste popunili tanke ili gole površine.

Nega travnjaka može biti zanimljiv hobi, ali da bi se on dugo održao neophodna je određena disciplina. Uz ispunjenje svih ovih smernica, travnjak će zasigurno biti vaše omiljeno mesto za opuštanje ili provođenje vremena sa društvom. Prilagodite sve ove savete svojim potrebama i stilu života i uživajte u procesu dostizanja savršenog travnjaka!

Za još interesantnih tekstova, posetite naš sajt.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *