Dečija radost na trgu u Bujanovcu (foto&video)

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 3. oktobar 2023. Predškolci vrtića „Naša radost“ i đaci prvaci OŠ „Branko Radičević“ u Bujanovcu obeležili su u utorak Dečiju nedelju na gradskom trgu, iscrtavajući srca, sunca, zvezde i ostale simbole radosti i deleći zastavice sa ispisanim stihovima pesme „Veliko srce dece Srbije“.

Dečija nedelja, tradicionalna nacionalna manifestacija za zaštitu i promociju dečjih prava počela je u ponedeljak pod sloganom “Veliko srce dece Srbije” i trajaće do 8. oktobra.

Najpre su na trg stigli prvaci OŠ „Branko Radičević“. Učiteljica Mirijana Nešić objasnila nam je kako kod njih teče obeležavanje Dečije nedelje.

-Svakog dana imamo neke aktivnosti. Juče smo imali dan informisanosti u školi, pričali smo o dečijim pravima, ispisivali ih na plakate i lepili po učionicama. Danas je dan kreativnosti, sutra je muzički dan kada će se učenici takmičiti u muzičkim igrama, a u četvrtak nas očekuje druženje sa predškolcima. Poslednji dan, petak, biće sportski dan – objašnjava za Bujanovačke Nešićeva.

Vaspitačica u vrtiću „Naša radost“ Danijela Tomić kaže da su deca oduševljena ovim aktivnostima i da im je posebno zanimljiv bio razgovor o dečijim pravima.

-Juče smo pričali o dečijim pravima, danas crtamo na betonu, sutra nam je dan druženja gde će deca donositi voće i pravićemo voćne salate. U četvrtak ćemo posetiti Bivodu, a u petak nas očekuje sportsko takmičenje koje nam organizuje saradnik za fizičko vaspitanje – kaže Tomićeva.

Pitali smo predškolce koja su to njihova prava koja su upamtili.

-Da deca poštuju odrasle i da odrasli poštuju decu, to je naše pravo. Ovde obeležavamo Dečiju nedelju crtanjem, a juče smo pravili zastavice i crteže i danas ih delimo – kaže šestogodišnja Neda Krstić.

Vuk Stevanović, takođe predškolac, „objasnio“ nam je koja su to dečija prava.

-Deca imaju pravo da se igraju, da se druže, da ih niko ne maltretira i da sva deca, bilo koje boje kože, budu jednaka – kaže Vuk.

Predškolac Amel je ispričao da je mnogo srećan što je dečiji dan i što su izašli na trg da se druže, a nacrtaće, kako kaže, svoje drugare i drugarice.

Na zastavicama koje su predškolci delili piše:

Veliko srce dece Srbije

u dečijim pesmama se krije.

U pesmam koje pevaju

U igrama koje igraju

U svim novim koracima

U ostvarenim željama

U rešenim zadacima

U snovima koji se snuju

U ostvarenim avanturama

U planovima koji se kuju

U svim poskocima

U ispisanim pričama

U malim nestašlucima

U dečjem druženju

U radosti i veselju

Zato neka se smeju više i glasnije

za još veće srce dece Srbije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *