Na bujanovačkom groblju obeleženo oslobođenje Bujanovca u Prvom svetskom ratu

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 3. oktobar 2023. Navršilo se 105 godina od kako je probijen Solunski front, od kako je srpska vojska oslobodila svoju kuću, svoj dom, svoju zemlju, svoju Srbiju, svoj Bujanovac – rekao je predsednik Skupštine saveza boraca Srbije i predsednik SUBNOR-a Pčinjskog okruga Miroljub Stojčić na ceremoniji obeležavanja godišnjice oslobođenja Bujanovca u Prvom svetskom ratu.

Članovi bujanovačkog SUBNOR-a, na čelu sa predsednikom udruženja Dimitrijem Dimitrijevićem, obeležili su u utorak 105. godišnjicu oslobođenja Bujanovca od bugarskih okupatora u Prvom svetskom ratu, na bujanovačkom groblju, ispred spomenika Timči Iliću, borcu palom tokom Albanske golgote.

-Taj dan je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji ovog grada. Najveća zasluga za oslobođenje Bujanovca pripada borcima poput Timče Ilića, borcima iz ovog kraja. Suštinu i snagu moravske divizije davali su mladost i snaga sa ovih prostora – kaže Stojčić.

Boraveći na Kajmakčalanu prilikom obeležavanja stogodišnjice osvajanja Kajmakčalana, tadašnji predsednik udruženja potomaka pukovnik Ljuba Marković govorio je o srpskim borcima i ratnicima i zavetovao nas da ih se setimo kad go možemo i gde god možemo, dodao je Stojčić.

-Kada prolazimo pored spomenika srpskog ratnika trebalo bi da kleknemo, zapalimo sveću i odamo mu počast – rekao je on.

Veliki broj srpskih ratnika, kako kaže, nije bio oženjen i nije ostavio naslednike, tako da nema ko da se seti tih naših velikana iz Prvog svetskog rada.

-Upravo je uloga našeg udruženja da se setimo tih ratnika, to činimo danas i vraćamo dug prema svima onima koji su dali život za slobodu u Prvom svetskom ratu – kaže Stojčić i dodaje da će svake godine, počev od danas, obeležavati ovaj dan, možda sledeće godine na nekom drugom mestu.

Danas je svečanost upriličena ispred spomenika Timči Iliću, rođenom 1880. godine, poginulom 28. decembra 1915. godine u Elbasanu u Albaniji, kako piše na spomeniku, Ilić je bio žrtva nesavesnih drugova.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *